RASTE BROJ ZARAŽENIH OD MORBILA: Povećan rizik od širenja zaraze zbog POČETKA ŠKOLSKE GODINE, registrovanih slučajeva sada 21

Autor:

Svet

04.09.2024

02:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oba novoregistrovana slučaja su nevakcinisane osobe mlađeg uzrasta

RASTE BROJ ZARAŽENIH OD MORBILA: Povećan rizik od širenja zaraze zbog POČETKA ŠKOLSKE GODINE, registrovanih slučajeva sada 21

Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je da je broj zaraženih od morbila porastao na 21 tokom pet meseci, pri čemu su poslednja dva slučaja zaražavanja registrovana u Budvi i Rožajama, prenosi agencija Tanjug.

Od ukupnog broja registrovanih slučajeva, 20 je laboratorijski potvrđeno, dok je jedan slučaj klasifikovan kao potvrđen na osnovu epidemiološke povezanosti i tipične kliničke slike.

Novi slučajevi obolevanja

Republika

Foto: shutterstock

Raste broj obolelih od morbila

 

Prema saopštenju Instituta, slučaj obolevanja u Rožajama je importovan i epidemiološki povezan sa epidemijom morbila u Srbiji, dok je slučaj u Budvi epidemiološki povezan sa prethodno registrovanim slučajem iz te opštine.

Oba novoregistrovana slučaja su nevakcinisane osobe mlađeg uzrasta, što ukazuje na potrebu za dodatnim apelima roditeljima da iskoriste redovne i dodatne termine za vakcinaciju, posebno sa početkom nove školske godine.

Rizik od širenja zaraze

Republika

Foto: shutterstock

Raste broj obolelih od morbila

 

Sa početkom nove školske godine, rizik od daljeg širenja zaraze morbila raste, upozorili su stručnjaci iz Instituta za javno zdravlje. Pozvali su roditelje da obrate posebnu pažnju na vakcinaciju svoje dece kako bi se smanjio rizik od oboljevanja i daljeg širenja zaraze.

Ova najnovija informacija o porastu broja obolelih od morbila u Crnoj Gori ukazuje na potrebu za dodatnim merama prevencije i vakcinacije kako bi se suzbila epidemija morbila i zaštitila populacija, posebno deca mlađeg uzrasta.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading