PROGLAŠENA EPIDEMIJA ZARAZNE BOLESTI U PODGORICI I BUDVI! Oprez ako sada krećete na letovanje!

Autor:

Svet

26.08.2024

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji opasnost od širenja!

PROGLAŠENA EPIDEMIJA ZARAZNE BOLESTI U PODGORICI I BUDVI! Oprez ako sada krećete na letovanje!

Foto: shutterstock

U Podgorici i Budvi proglašena je epidemija morbila, a tokom prethodne sedmice registrovana su tri nova slučaja obolevanja od morbila, čime je broj ukupno registrovanih slučajeva u Crnoj Gori, tokom poslednjih pet meseci porastao na 19.

Iz Instituta za javno zdravlje apeluju na roditelje da vakcinišu svoju decu, i upozoravaju da postoji opasnost od širenja epidemije morbila. Pozivaju roditelje da nevakcinisanu decu ne šalju u kolektive (predškolske ustanove, igraonice, rođendaonice, sportsko-rekreativne objekte, izlete, ekskurzije…)

Male boginje (Morbilli) su akutno, zarazno, virusno oboljenje koje izaziva virus malih boginja. Rizik inficiranja virusom morbila imaju osobe koje nisu preležale male boginje ili nisu vakcinisane protiv malih boginja, preneo je podgoričkii portal CdM.

 

Epidemija morbila (malih boginja) u Crnoj Gori je negativan događaj od nacionalnog značaja, izjavio je predsednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju prof. dr Nebojša Kavarić i izrazio nadu da je to svima dovoljno jasno.

U izjavi za podgorički Dan, Kavarić kaže da se sve događa nakon dugog niza godina u kojima pojave morbila, osim sporadične, nije bilo.

- Prema podacima Instituta za javno zdravlje, broj ukupno registrovanih slučajeva u Crnoj Gori tokom poslednjih pet meseci porastao je na 19, od kojih su, samo u prethodnoj sedmici, registrovana tri nova slučaja obolevanja, od kojih su dva u Podgorici i oba su epidemiološki povezana sa jednim od prethodno registrovanih slučajeva u ovoj opštini - naveo je Kavarić.

Time su, posle Budve, ispunjeni kriterijumi za prijavu epidemije morbila i u Podgorici. 

- Može se očekivati da se trend širenja nastavi, posebno u susret početku nove školske godine, a i početku nove sezone boravka u vrtićima - upozorio je Kavarić.

Od morbila mogu da obole i odrasle osobe, ukoliko ih nisu preležali  i ukoliko su nevakcinisani ili nepotpuno vakcinisani.

- Bolest kod odraslih ima nešto lakši tok i prognozu, ali mogućnost komplikacija postoji i kod njih. Posebno je značajna uloga odraslih obolelih u širenju virusa morbila, a time i epidemije, sa razloga blažih simptoma koji dovode do neprepoznavanja bolesti na vreme, tako da se lanac prenosa preko njih širi dalje. Napominjemo da je među 19 slučajeva morbila u Crnoj Gori i četiri odraslih koji nisu vakcinisani ili su nepotpuno vakcinisani - naveo je Kavarić.

Na kraju, navodi, ne manje značajna je činjenica da među ukupnim brojem obolelih u Crnoj Gori nema vakcinisanih, što dovoljno govori o značaju i potrebi vakcinacije protiv morbila. 

BONUS VIDEO


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading