NESREĆNA ŽENA TRAŽILA POMOĆ DOKTORA, A ON JE SILOVAO: Osuđen, a onda se vratio u bolnicu i nastavio neometano sa poslom

Autor:

Svet

30.08.2024

08:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ginekološki pregled se pretvorio u pakao.

NESREĆNA ŽENA TRAŽILA POMOĆ DOKTORA, A ON JE SILOVAO: Osuđen, a onda se vratio u bolnicu i nastavio neometano sa poslom

Foto: pixabay.com

Doktor ginekologije je prvostepenom presudom u februaru ove godine osuđen za silovanje pacijentkinje. Iako je presuda doneta, čini se da institucijama nije bila dovoljna signal za preduzimanje hitnih mera, jer on i dalje obavlja svoju funkciju u bolnici.

Prema presudi, tokom ultrazvučnog ginekološkog pregleda u službenim prostorijama Kliničkog bolničkog centra Osijek, doktor je zaključao vrata ordinacije i neprimereno dodirivao pacijentkinju. Županijski sud u Osijeku utvrdio je da je doktor počinio krivična dela protiv spolne slobode, uključujući silovanje i dva dela bludnih radnji.

 - Sud je 8. februara 2024. godine donio presudu kojom je ginekolog proglašen krivim. On je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, a izrečena mu je i sigurnosna mera zabrane obavljanja dužnosti u trajanju od četiri godine - izjavio je Davor Mitrović sa Županijskog suda u Osijeku.

Iako je presuda nepravosnažna i još uvek se čeka na njen pravosnažni status, doktor i dalje radi u bolnici. KBC Osijek je potvrdio da se prema doktoru ne može primeniti nikakva procedura dok presuda ne postane pravosnažna.

 - Tačna je informacija da je doktor zaposlen u Kliničkom bolničkom centru Osijek. Kao poslodavac, KBC Osijek nije imao mogućnost da primeni bilo kakvu proceduru prema njemu u skladu sa pozitivnim propisima - naveli su iz Kliničkog bolničkog centra u Osijeku.

Advokat Danijel Pribanić objašnjava da bi se mogle primeniti mere koje bi poboljšale sigurnost i zaštitu pacijenata, kao što je obezbeđivanje da doktor ne bude nasamo sa pacijentima bez nadzora.

 - Iako presuda ne obavezuje KBC Osijek niti druge slične poslodavce na reakciju, propisi omogućavaju poslodavcu da pokaže odlučnost u sprečavanju sličnih situacija. Sve mere moraju biti primenjene ravnotežno, bez selektivnosti - ističe advokat Pribanić.

Doktor se žalio na prvostepenu presudu, pa su sve institucije, uključujući lekarsku komoru, u iščekivanju odluke Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske. Lekarska komora je potvrdila da je obustavila postupanje protiv doktora do pravosnažnosti presude.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading