ŠEF CIA U IZNENADNOJ POSETI SARAJEVU: Bajden ga unapredio, a evo sa kim će se sada sastati (FOTO)

Autor:

Svet

20.08.2024

14:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Berns je na poziciju direktora CIA-e imenovan 2021. godine

ŠEF CIA U IZNENADNOJ POSETI SARAJEVU: Bajden ga unapredio, a evo sa kim će se sada sastati (FOTO)

Foto: Dnevni Avaz

Direktor Centralne obaveštajne agencije Sjedinjenih Američkih Država Vilijam Berns stigao je danas u Sarajevo.

Berns bi danas u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kako saznaje Avaz, trebalo da održi nekoliko sastanaka, a planirano je i da se sastane s direktorom Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA) Almirom Džuvom te članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Mediji u BiH prenose da se radi o iznenadnoj poseti.

Ovo nije prvi put da on dolazi u BiH, a ranije je u glavni grad ove zemlje dolazio i u funkciji pomoćnika američkog državnog sekretara. Tada se naročito zanimao za političku situaciju u BiH te rad OHR-a.

Ono što je zanimljivo, Berns je tada posebno interesovanje pokazao za pitanje funkcionisanja državne imovine te problemima koji su aktuelni u tom kontekstu.

Uzevši u obzir činjenicu da je Berns u nekoliko navrata boravio u BiH, može se reći kako je direktor CIA-e odličan poznavalac stanja u ovoj državi.

"Na svim svojim sastancima sam jasno kazao da ostajemo čvrsto privrženi i da pružamo podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH te Dejtonskom mirovnom sporazumu", kazao je Berns 2012. godine tokom posete Bosni i Hercegovini.

Također, Berns je tada potvrdio kako Vašington podržava rad OHR-a.

"I dok uspeh zavisi od spremnosti i posvećenosti lidera i građana ove zemlje, Sjedinjene Američke Države su bile, jesu i biće istinski prijatelj ove zemlje i podržavaće modernu, stabilnu i prosperitetnu BiH koja je potpuno integrisana u Evropsku", izjavio je tada on.

Berns je na poziciju direktora CIA-e imenovan 2021. godine, a predsednik SAD Džo Bajden ga je unapredio u kabinet u junu 2023. godine.

Tokom svoje bogate i dugogodišnje službe, Berns je služio šest predsedničkih administracija, a karijera mu traje više od četiri decenije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading