VATRENA STIHIJA I DALJE VAN KONTROLE, UGROŽENO PODRUČJE POD ZAŠTITOM UNESCO: Požar nadomak sela, situacija je DRAMATIČNA (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

18.08.2024

00:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Požar je najverovatnije izazvao udar groma

VATRENA STIHIJA I DALJE VAN KONTROLE, UGROŽENO PODRUČJE POD ZAŠTITOM UNESCO: Požar nadomak sela, situacija je DRAMATIČNA (FOTO/VIDEO)

Foto: Iks Printscreen/URS_ZR

U petak uveče, počeo je šumski požar koji besni blizu sela Borovec kod Kočevske Reke na jugu Slovenije.

Uprava za civilnu zaštitu i pomoć u vanrednim situacijama je saopštila da je vatrena stihija još uvek van kontrole.

 

 

Prema izveštaju portala MMC, požar je veoma blizu prašumskog područja Krokar, koje je od 2017. godine pod zaštitom UNESCO.

Agencija STA izveštava o naporima u gašenju požara, u koje su uključeni helikopter i er-traktor.

 

 

Napori da se požar ugasi nastavljeni su i danas, dok lokalno stanovništvo poziva vlasti da pošalju više vatrogasaca zbog ozbiljnosti situacije u opasnom i nepristupačnom terenu.

Udar groma kao mogući uzrok požara

Prema saopštenju policijske uprave Ljubljane, požar je najverovatnije izazvao udar groma. Požar je izbio u sredu blizu sela Borovec, ali je koordinisana akcija vatrogasaca i policije sprečila da se proširi. Lokalno stanovništvo je izrazilo zabrinutost i pozvalo vlasti da preduzmu odlučnije korake kako bi se suzbio požar.

Reakcija lokalnog stanovništva

Lokalno stanovništvo je izrazilo zabrinutost zbog ozbiljnosti situacije i apeluje na vlasti da hitno reaguju. Oni su istakli da je teren na kojem se požar širi veoma opasan i nepristupačan, te da je neophodno angažovati veći broj vatrogasaca kako bi se situacija stavila pod kontrolu.

Požari i u Turskoj

U Turskoj je u toku velika borba protiv požara koji su zahvatili provincije Izmir, Ajdin, Bolu, Mugla i Manisa, prenosi agencija Tanjug.

 

 

Prema poslednjim podacima, u akciji gašenja požara učestvuje čak 90 aviona, skoro 5.000 ljudi i preko 1.200 vozila.

Ovo je impresivan napor u borbi protiv vatrene stihije koja je dovela do preventivne evakuacije 3.583 građana iz pogođenih područja.

 

 

Tursko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u dosadašnjim požarima povređeno 78 ljudi.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading