DRAMA U HRVATSKOJ! Dečak je u vodi primetio nešto čudno, "Mlađi sin je video, bio je slab i povraćao je" (VIDEO)

Autor:

Svet

13.08.2024

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uspeo je da se oporavi

DRAMA U HRVATSKOJ! Dečak je u vodi primetio nešto čudno, "Mlađi sin je video, bio je slab i povraćao je" (VIDEO)

Foto: Facebook Printscreen/24sata

Porodica Kristine, Raula, Nolana i Tiana doživela je nezaboravnu avanturu tokom uobičajenog putovanja brodom. Na putu iz pravca Krka prema Prviću, najmlađi sin, osmogodišnji Tian, primetio je nešto što je izgledalo kao gnjurac na moru. Međutim, kako se ispostavilo, to je bio beloglavi sup koji je bio u nevolji, pokušavajući da se spase. Zahvaljujući hrabroj akciji ove porodice, beloglavi sup je spašen.

 

 

- Bili smo na brodu, vozili smo se iz pravca Krka prema Prviću i videli smo nešto na moru, mislili smo da je gnjurac. Najmlađi ga je zapravo video, Tian, ima osam i po godina. Kada smo se približili, videli smo da je to beloglavi sup. Videli smo da pliva, pokušava da se spase, ali nije mogao, bio je sav mokar, skupljenih krila – kaže Kristina za 24sata.hr.

Akcija spasavanja

Nakon što su primetili beloglave supa u nevolji, porodica nije oklevala već je odmah krenula u akciju spasavanja. Podigli su pticu na čamac i kontaktirali Dom za oporavak kako bi pružili neophodnu pomoć ugroženoj životinji.

- Podigli smo ga na čamac i pozvali Dom za oporavak. Rekli smo našu lokaciju i rekli su nam kako da ga držimo da nas ne povredi. U početku je bio veoma slab, povraćao je. Na kraju je došao sebi, počeo je da se aktivira, i pošto je prilično opasan, po uputstvu smo mu stavili mrežu na glavu kako bi mogao da diše, a da nas ne povredi. Dva puta je uspeo da ugrize muža za prst. Čekali smo oko 40 minuta, pa su došli momci po njega, preuzeli ga, zahvalili se i odvezli ga direktno u Beli u Dom za oporavak. Rekli su nam da kad hoćemo možemo da svratimo, dobrodošli smo - objašnjava Kristina za 24sata.hr.

Iako je sup bio u lošem stanju u početku, zahvaljujući brzoj reakciji porodice, uspeo je da se oporavi i bude preuzet od strane osoblja Centra za oporavak beloglavih supova Bela.

Reakcija stručnjaka

Tomislav Anić, stručni saradnik Centra za posetioce i centra za oporavak beloglavih supova Bela u Hrvatskoj, pohvalio je hrabru akciju porodice ističući da su uradili najbolje što su mogli. Zahvaljujući njihovoj brzoj reakciji, beloglavi sup će biti dobro i dobiti neophodnu negu.

Značaj spasavanja beloglavih supova

Beloglavi supovi su impresivni gospodari neba nad Jadranom, a patrola čamcima se trudi da im pruži neophodnu pomoć i spasavanje ukoliko se nađu u nevolji. Mlade ptice, poput ovogodišnjeg beloglavih supova, mogu pasti u more prilikom svojih prvih letova, te je važno da postoji podrška kako bi im se pružila pomoć i omogućio opstanak.

Hrabrost ove porodice i brza reakcija u spašavanju beloglavih supova ukazuje na važnost očuvanja prirode i podrške zaštiti ugroženih vrsta. Zahvaljujući njihovoj hrabrosti, beloglavi sup će dobiti priliku za oporavak i nastavak života u prirodi.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading