NOVA DRAMA NA JADRANU! Zapalio se gliser! Mostarci skakali u more, spasavali glave na ramenima! Umalo da izgori Nacionalni park?! (VIDEO)

Autor:

Svet

11.08.2024

17:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zatekao sam gliser u buktinji, a putnici su skočili u more, kazao je Orlandini

NOVA DRAMA NA JADRANU! Zapalio se gliser! Mostarci skakali u more, spasavali glave na ramenima! Umalo da izgori Nacionalni park?! (VIDEO)

Foto: Shutterstock

U severozapadnom akvatoriju ostrva Mljet juče oko 16 sati došlo je do požara na 11 metara dugom gliseru u kojem se nalazilo šest putnika koji su iz luke Pomena krenuli u posetu ka ostrvu Korčula.

"Dubrovački vjesnik" piše da je iznenada došlo do požara mašine u pogonskom delu plovila zbog čega su se u opasnosti našli životi putnika i skipera koji je, o havariji koja ih je zadesila, izvestio ostrvskog lučkog operatera.

Vide snimak zapaljenog glisera možete pogledati OVDE.

Pružena pomoć

Čim mu je prosleđen poziv lučkog operatera, na intervenciju je sa svojim gliserom brzo isplovio dubrovački nautičar i ronilac Mario Orlandini kako bi brodolomcima pružio pomoć.

- Zatekao sam gliser u buktinji a putnici su skočili u more kako bi pravovremeno izbegli moguće teže posledice i spasili živote. Na udaljenosti oko jedne milje od kopna uspeo sam nepovređene putnike, njih šestoro, da izvučem iz mora i ukrcam ih što sam brže mogao pa ih vratio u luku Pomena. Gliser smo ostavili da pluta, verujući da će ga maestral odvući prema Mljetskom kanalu i poluostrvu Pelješcu i da će tamo potonuti bez veće opasnosti po sredinu - rekao je Orlandini za Dubrovački vjesnik.

Kako su saznali novinari dubrovačkog portala, nakon ove operacije spasavanja ljudi i ostrva avion tipa Air tractor je još dok je gliser goreo napravio krug te detaljno izvidio situaciju, pilot koji je verovatno zaključio da će jaki maestral odvući ploveću buktinju dalje ka pučini.

No, tom prilikom je utvrđeno kako nema potreba za intervencijom.

Međutim, problemi još nisu bili okončani jer je nakon sat vremena utvrđeno kako je vetar delimično promenio smer te da se gliser ne kreće iza ostrva Glavat ka Mljetskom kanalu i poluostrvu Pelješcu, nego ka mljetskoj uvali Liskanje.

Orlandini je ponovno uskočio u svoj gliser i uputio se prema plovećoj buktinji koja se primicala obali i Nacionalnom parku Mljet, preteći tako da izazove veliki požar kojeg bi u uslovima vetrovitog vremena i uz angažman više kanadera bilo gotovo nemoguće obuzdati.

Šta se dalje dogodilo za Dubrovački vijesnik govorio je jedan od svedoka jučerašnje akcije. Naime, akciji spasavanja svedočio je i sudski veštak za pomorske havarije Neven Kralj.

Duvao je vetar

- Gliser tipa "Elan 35" sam zatekao na pola milje zapadno od ostrva Glavat dok je duvao jak jugozapadni vetar. Nakon što je Orlandini spasio posadu, površina plovila je već prilično izgorela i još mu je goreo trup. 

- Strahovali smo da gliser ne završi u borovima na obali Nacionalnog parka Mljet i ne izazove požar jer ga je struja skrenula i "bacila" između mljetskih ostrva Glavat i Borovac pa se gliser kretao ka uvali Liskanje. Orlandiniju sam dodao sidro i lanac sa svog polovila te je nakon više pokušaja uspeo da zakači tu olupinu i odvuče je tako da ga je povlačio krmom napred kako bi se tako plovilo napunilo vodom.  Uspeo je i tako sprečio požar Nacionalnog parka, a gliser je potom potonuo - kazao je Neven Kralj.

Kako nezvanično saznaje Dubrovački vjesnik na gliseru su bili Mostarci koji su se odmarali na Mljetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading