301 ZARAŽENA OSOBA, 1 SMRTNI SLUČAJ! Ovaj grad je postao žarište morbila

Autor:

Svet

10.08.2024

13:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

76 zaraženih je u uzrastu od pet do devet godina

301 ZARAŽENA OSOBA, 1 SMRTNI SLUČAJ! Ovaj grad je postao žarište morbila

Foto: shutterstock

U Republici Srpskoj je zabeležena ozbiljna epidemija morbila sa ukupno 301 slučajem zaraze, od kojih je 225 slučajeva registrovano u Bijeljini. Od ukupnog broja zaraženih, najviše su pogođena deca i beba, sa 18 beba mlađih od godinu dana i 141 detetom uzrasta od jedne do četiri godine. Takođe, 76 zaraženih je u uzrastu od pet do devet godina, dok je 29 osoba starijih od 30 godina takođe zaraženo.

Pored toga, morbile su zabeležene kod 14 dece uzrasta od 10 do 14 godina, sedam osoba u uzrastu od 15 do 19 godina i 16 osoba starosti od 20 do 29 godina.

Prema najnovijim podacima, zaključno sa 4. avgustom, u Bosni i Hercegovini je ukupno registrovano 6.910 slučajeva morbila, a zabeležena su i dva smrtna ishoda. Situacija je ozbiljna i u toku su napori zdravstvenih vlasti da kontrolišu i suzbiju epidemiju.

Morbile, poznate i kao ospice, su visoko zarazna virusna bolest uzrokovana virusom morbila. Evo osnovnih informacija o morbilu:

Uzrok

Virus: Morbile uzrokuje virus iz porodice Paramyxoviridae.

Simptomi

Početni simptomi: Mogu uključivati visoku temperaturu, kašalj, curenje nosa, i crvene oči (konjunktivitis).

Osip: Nakon nekoliko dana, pojavljuje se karakterističan crveni osip koji se obično prvo pojavljuje na licu i vratu, a zatim se širi na ostatak tela. Osip može biti praćen promjenama u boji i veličini.

Druge komplikacije: Morbile mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije kao što su upala pluća, upala uha, i u retkim slučajevima, encefalitis (upala mozga).

Prenos

Zaražene kapljice: Virus se prenosi kapljično, putem kašljanja, kijanja, ili kontakta sa zaraženim sekretima.

Visoka zaraznost: Morbile su vrlo zarazne, s jednim zaraženim osobom koja može preneti virus na 9 od 10 neimunizovanih osoba u njenom okruženju.

Prevencija

Vakcinacija: Najefikasnija prevencija protiv morbila je vakcinacija. Vakcina MMR (za morbile, zauške i rubeolu) se obično daje deci u dva navrata, prvi put oko 12-15 meseci, a zatim ponovo u uzrastu od 4-6 godina.

Lečenje

Simptomatsko lečenje: Nema specifičnog antivirotskog leka za morbile. Lečenje obično uključuje upravljanje simptomima, kao što su kontrola temperature i hidratacija. U težim slučajevima, može biti potrebna hospitalizacija.

Komplikacije

  • Upala pluća: Može biti ozbiljna i potencijalno opasna po život.
  • Encefalitis: Retka, ali ozbiljna komplikacija koja može izazvati dugotrajne posledice.
  • Mortalitet: Iako je smrtnost niska, može biti ozbiljna kod osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom i malom decom.

Zbog svoje zaraznosti i mogućih komplikacija, vakcinacija protiv morbila je ključna za kontrolu i prevenciju bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading