PENZIONER NAMERNO IZAZVAO POŽAR I NAPRAVIO OGROMNU ŠTETU: Goreli hektari, plamen gutao kuće, automobile, motore...

Autor:

Svet

04.08.2024

01:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stvorio i opasnost po živote ljudi

PENZIONER NAMERNO IZAZVAO POŽAR I NAPRAVIO OGROMNU ŠTETU: Goreli hektari, plamen gutao kuće, automobile, motore...

Foto: Shutterstock

Zadarska policija je danas obelodanila da je podigla krivičnu prijavu protiv 72-godišnjeg muškarca zbog sumnje da je namerno izazvao požar u Smokoviću pokraj Zadra 30. jula.

Prema saopštenju policije, sumnja se da je muškarac otvorenim plamenom izazvao požar koji je stvorio opasnost po živote ljudi i prouzrokovao veliku materijalnu štetu.

Šteta velikih razmera

Požar koji je izazvao osumnjičeni proširio se na površinu od otprilike 1000 hektara, uništavajući više drvenih baraka, kamp-kućica, automobila, mopeda, kvadova i priključnih prikolica koje su bile u vlasništvu više osoba koje su boravile na pogođenom području.

Takođe, manja vikend-kuća, oko 150 stabala maslina u tri maslinika, kao i suva trava i nisko rastinje nisu uspeli da izbegnu vatrenu stihiju.

Otkriveni dokazi

Policija je kod osumnjičenog pronašla više komada različitih predmeta koji su pogodni za paljenje vatre, kao i sedam komada municije. Ovi dokazi dodatno ukazuju na sumnju da je požar bio namerno izazvan, što će biti predmet dalje istrage i suđenja.

Očekuje se da će istraga i suđenje pružiti više informacija o motivima i okolnostima koje su dovele do ovog događaja, a lokalno stanovništvo i vlasnici uništene imovine sigurno će pratiti dalji tok događaja sa nadom u pravdu i nadoknadu za pretrpljenu štetu.

ŠTA RADITI U SLUČAJU POŽARA

Prvo što treba učiniti je kada primetite požar je pozvati 193 i dati konkretne podatke o lokaciji požara - adresu, sprat i broj stana.

Ako do požara dođe u stanu, potrebno je pozvati vatrogasce i evakuisati ukućane.

Ukoliko je požar zahvatio samo jednu prostoriju u stanu, zatvoriti vrata i isključiti električnu energiju, a ako je požar većeg obima, napustiti stan zatvarajući sva vrata.

Nikako ne koristiti lift prilikom napuštanja zgrade, pošto se u toku požara oslobađa gust crni dim koji sadrži otrovna isparenja koja brzo ispune okno i kabinu lifta, što može biti uzrok smrti od gušenja za sve koji se tu nalaze.

Ako je požar manjeg obima, pokušati gašenje, ali nikada ne koristiti vodu da bi se ugasio požar na električnim instalacijama i aparatima, kao ni požar izazvan benzinom ili uljem, već umesto toga koristiti aparat za početno gašenje požara tipa ''S''.

Gašenjem požara na električnim instalacijama i aparatima vodom možete biti izloženi strujnom udaru, dok gašenjem vodom požara izazvanih benzinom ili uljem možete da izazovete njegovo širenje.

Važno je i ostati smiren i ne paničiti.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading