OSTAO JE UPAMĆEN JOŠ OD VREMENA RATA: On će od sada komandovati kopnenim snagama Hrvatske vojske

Autor:

Svet

30.07.2024

16:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahvalio je na poverenju koje mu je ukazano i izrazio zadovoljstvo na preuzimanju odgovorne dužnosti i vođenju najveće grane Oružanih snaga RH.

OSTAO JE UPAMĆEN JOŠ OD VREMENA RATA: On će od sada komandovati kopnenim snagama Hrvatske vojske

Foto: MORH

General-major Blaž Beretin preuzeo je dužnost komandanta Hrvatske kopnene vojske (HKoV), saopšteno je danas iz Minstarstva odbrane (MORH).  

Do primopredaje je, navodi se, došlo juče u Komandi Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu, a Beretin je tom prilikom poručio da od vojnika traži energiju i održavanje kontinuiteta u projektima HKoV koji predstoje.  

Zahvalio je na poverenju koje mu je ukazano i izrazio zadovoljstvo na preuzimanju odgovorne dužnosti i vođenju najveće grane Oružanih snaga RH.

Foto: wikipedia/Suradnik13

Hrvatska vojska

Izrazio je i zadovoljstvo što mu je načelnik Glavnog štaba, koji je bio komandir HKoV-a, dao poverenje za vođenje ove odgovorne dužnosti.  

Načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga general-pukovnik Tihomir Kundid čestitao je novom komandantu HKoV-a i poželeo mu uspeh u vođenju najveće grane Hrvatske vojske.

Naglasio je kako se Hrvatska kopnena vojska nalazi u fazi intenzivne modernizacije i opremanja novim oružanim sistemima i borbenim platformama koji će bitno doprineti borbenoj spremnosti Oružanih snaga.  

- Posvećenost obuci i razvoju novih sposobnosti mora biti ishodište koje će determinirati da se kopnena vojska razvija i postiže određenu razinu borbene spremnosti te da može odgovoriti na sve zahteve. Nivo ambicije kopnene vojske mora biti pre svega na razvoju sposobnosti odbrane nacionalnog teritorija - poručio je Kundid.  

Foto: Profimedia

Hrvatska vojska

Istakao je da očekuje od Beretina zajednički napor i zajednički rad. General-major Blaž Beretin rođen je 2. februara 1966. godine u Radovinu kod Zadra.

Nakon srednje Pomorske škole, smer nautika, diplomirao je na Vojnoj akademiji Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane 1989., rod ZMIN, radarsko-računarska specijalnost.  

Hrvatskoj vojsci priključio se 1991. godine i tokom Domovinskog rata na ratištima Dalmacije i Like, obavljao je niz komandnih dužnosti od komandanta voda do 9. gardijske brigade.  

Bio je načenik štaba i komandant 9. gardijske brigade "Vukovi" i komandant 4. gardijske brigade "Pauci".

U čin general-majora promovisan je u martu ove godine, preneo je Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading