BALKAN GORI! Rekorderi po temperaturama Beograd i ova prestonica, POPALJENI SVI ALARMI, a najgore nam tek sledi!

Autor:

Svet

10.07.2024

13:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U svim zemljama regiona izdato je upozorenje na veoma visok UV indeks

BALKAN GORI! Rekorderi po temperaturama Beograd i ova prestonica, POPALJENI SVI ALARMI, a najgore nam tek sledi!

Foto: Shutterstock

Danas je jedan od najtoplijih dana ove godine, a toplotni talas je prekrio čitavu Evropu. Međutim, najtopliji je definitivno Balkan, a najtoplije prestonice Beograd i Atina sa najvišom temperaturom do 38 stepeni Celzijusa.

U zemljama regiona danas su upaljeni crveni ili narandžasti meteoalarmi koji upozoravaju na veoma visoke temperature, a meteorolozi pozivaju na poštovanje pravila u datim vremenskim uslovima.

U svim zemljama regiona izdato je upozorenje na veoma visok UV indeks.

Do sredine jula, u istočnu i južnu polovinu Evrope vraća se mnogo toplije vreme od proseka, temperature će u pojedinim oblastima preći 40°C. Relativno dugotrajan toplotni talas će se intenzivirati početkom ove nedelje i nastaviti narednog vikenda. Na zapadu i severu ostaće umereno, između frontalnih zona.

Predviđa se da će temperature u mnogim zemljama dostići više od 30 stepeni i premašiti oznaku od +40 °C u delovima Italije i zemalja širom južnog i centralnog Balkanskog poluostrva. Slično junskom toplotnom talasu, najviše temperature ponovo se predviđaju za istočnu Evropu i Balkansko poluostrvo.

Ovaj obrazac će se proširiti širom Evrope početkom ove nedelje, a blokada će postepeno jačati iz mediteranskog regiona u centralnu i istočnu Evropu do sredine jula.

U petak stiže vrh toplotnog talasa

Jul je počeo dinamičnim vremenom, sa velikim toplim vremenskim periodima u većem delu Evrope. To je usledilo nakon prvog značajnog toplotnog talasa u letnjoj sezoni 2024. krajem juna. Opšti obrazac se sada pomera u stabilniji, izazivajući dugotrajni toplotni talas preko dela kontinenta.

Meteogramska karta za centralno Balkansko poluostrvo, prvenstveno za Srbiju pokazuje značajnu temperaturnu anomaliju od oko 10 °C iznad proseka i toplotni talas koji traje oko 7-10 dana.

U sredu će se temperature u centralnoj i južnoj Italiji popeti na više od 30, slično onima u mnogim balkanskim zemljama.

Republika

Foto: Shutterstock

 

Petak bi trebalo da donese najviše temperature za ovaj toplotni talas. Maksimalne temperature dostizaće oko 38-42 °C širom južne Italije i severnog Balkanskog poluostrva, tačnije u istočnoj Hrvatskoj, severnoj Srbiji i Mađarskoj. Predviđa se da će se delovi Rumunije, Bugarske i Grčke takođe približiti niskim 40-im.

Crvena i narandžasta upozorenja širom Balkana

U Dubrovniku je u toku noći temperatura bila 30, Splitu 29, a u Rijeci 28 stepeni. Za danas je najavljen vrh toplotnog talasa u Hrvatskoj.

Biće veoma toplo u većem delu zemlje, a samo za tri hrvatske regije, osječku, karlovačku i gospićku, nije objavljeno upozorenje na izuzetno visoke temperature.

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas se očekuje do 39 stepeni Celzijusa, a na snazi je narandžasto upozorenje. U mnogim predelima očekuje se i tropska noć jer će minimalna temperatura ostati iznad 20 stepeni.

"Preduzmite mere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, decu i starije. Postupajte prema savetima koje su izdala nadležna tela", upozorili su meteorolozi.

U Crnoj Gori MUP izdao upozorenje

U Crnoj Gori će biti sunčano i veoma toplo, a prognozirana temperatura do 39 stepeni, u Podgorici čak 40. More će biti talasasto, a njegova temperatura 25 stepeni.

"Očekuje se da će se ovakva situacija nastaviti i tokom većeg dela naredne sedmice. Ovaj toplotni talas usloviće visoke temperature vazduha koje će se u mnogim mestima kretati od 37 do 40 stepeni Celzijusa a ponegde i prelaziti 40 stepeni Celzijusa", ističe se u saopštenju crnogorskog MUP.

Iz MUP su dodali da ova meteorološka situacija može da dovede do suša i izazivanja požara, pa podsećaju da je na snazi naredba o zabrani paljenja vatre.

"Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je navedeno upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti", zaključuje se u saopštenju.

Republika

Foto: shutterstock

 

Vruće i veoma toplo vreme biće i u Severnoj Makedoniji, a meteorolozi su za kraj dana, u zapadnom delu zemlje najavili kišu sa grmljavinom i ponegde gradom.

Grčkoj prete novi požari

Zbog kombinacije jakog vetra i visokih temperatura u rasponu od 35-40 stepeni Celzijusa u mnogim delovima Grčke, u utorak je podignuto upozorenje na opasnost od požara na nivo četiri od maksimalnih pet.

U svom dnevnom biltenu od utorka, Vatrogasna služba je proglasila četvrti stepen upozorenja u pet regiona: Atika (uključujući ostrvo Kitera), Zapadna Grčka (uključujući Ahaju i Iliju na Peloponezu), Severni Egej posebna budnost se savetuje na ostrvima Lezbos i Hios) i u kontinentalnoj Grčkoj (naročito Viotiji, Evija, Fokidi i Ftiotidi), prenosi grčki portal Katimerini.

Upozorenje 4. nivoa znači ograničenje na spaljivanje biljnih ostataka, grmlja ili drugog otpada, kuvanje na otvorenoj vatri, pušenje košnica, korišćenje mašina koje proizvode varnice i druge slične aktivnosti koje mogu nehotice da izazovu požar, piše Blic.

Grčka se borila sa više od 1.200 šumskih požara u junu, više nego dvostruko više nego u istom mesecu prošle godine, saopštila je vlada u ponedeljak.

Zemlja je iskusila najtopliju zimu i najraniji toplotni talas u istoriji, sa temperaturama od 44 stepena Celzijusa u prvoj polovini juna.

Jaki vetrovi i uslovi suše izazvali su poslednjih nedelja požare u oblasti oko Atine, na ostrvu Hios u blizini turskog kopna i u regionu Peloponeza južno od prestonice.

Portparol vlade Pavlos Marinakis rekao je na brifingu za novinare da je ovog juna bilo 1.281 požara u poređenju sa 533 prošlog juna.

"Ovaj jun je bio najtopliji u istoriji, a prognoza za jul je slična", dodao je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading