SKANDAL U KOMŠILUKU: Ambasador ignorisao instrukcije premijera povodom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici

Autor:

Svet

29.05.2024

19:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavčev je zahtev uputio 23. maja stalnoj predstavnici Bugarske u UN.

SKANDAL U KOMŠILUKU: Ambasador ignorisao instrukcije premijera povodom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici

Foto: Tanjug/AP

Bugarski premijer, Dimitar Glavčev, uputio je stalnoj predstavnici Bugarske u Ujedinjenim nacijama, Lačezari Stoevoj, pismo u kojem je od nje zatražio da bude uzdržana tokom glasanja na Generalnoj skupštini UN o Rezoluciji o Srebrenici, pišu Fakti.

Stoeva je odbila zahtev premijera i glasala je za Rezoluciju, čiji je Bugarska bila i koautor, dodaje ovaj medij.

Istraživački sajt "Bird" objavio je dokumenta iz kojih se vidi promena stava Sofije, nakon razgovora između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, i bivšeg premijera, Bojka Borisova.

Glavčev je zahtev uputio 23. maja stalnoj predstavnici Bugarske u UN.

Foto: Tanjug/AP Photo/Harry Nakos

Dimitar Glavčev

Bugarska je bila koautor nacrta Rezolucije zajedno sa Nemačkom i Ruandom, i, po ustaljenim pravilima u UN to znači i da će za nju i glasati.

Stoeva je odbila direktivu premijera i u odgovoru na četiri strane navela argumente zašto Bugarska ne može u poslednjem trenutku da promeni svoj stav, a pre svega zato što bi to uticalo na reputaciju te zemlje.

Podsetimo, predsednica Severne Makedonije, Gordana Siljanovska Davkova, izjavila je da je ambasador Severne Makedonije u UN trebalo da se konsultuje sa njom, a ne samo sa ministrom inostranih poslova, prilikom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici.

- U međunarodnoj politici postoji podeljena nadležnost između ministra spoljnih poslova i predsednika države - rekla je Siljanovska Davkova.

Ona je naglasila da je prilikom glasanja u UN ambasador, Ljubomir Frčkoski, trebalo da se konsultuje sa njom, a ne samo sa ministrom. Prema njenim rečima, ovo je logičan metod u međunarodnim odnosima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Poruka

29.05.2024 22:24

Rezolucija o srebrenici je falsifikat Nemačke i stalnih članica UN bez Rusije i Kine jer nije 7svojena sa 2/3 većinom a nema ni prostu većinu. Generalni sekretar Guteres zarad istine treba da saopšti falsifikat gde treba odložiti?

Milan

30.05.2024 10:57

Lazu.previse i za bugare.jadna neupucena predsednica jugozapadne bugarske takodje laze.