Ambasador Frčkoski glasao protiv Srbije u UN BEZ KONSULTACIJE SA PREDSEDNICOM MAKEDONIJE

Autor:

Svet

29.05.2024

10:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ona je naglasila da je prilikom glasanja u UN ambasador Ljubomir Frčkoski trebalo da se konsultuje sa njom, a ne samo sa ministrom.

Ambasador Frčkoski glasao protiv Srbije u UN BEZ KONSULTACIJE SA PREDSEDNICOM MAKEDONIJE

Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Povodom glasanja za usvajanje Rezolucije o Srebrenici, gde su za usvajanje glasali predstavnici 84 zemlje, među kojima je i Makedonija, 19 zemalja je bilo protiv, a 68 uzdržanih, predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova sa stavom da je ambasador Makedonije u UN trebalo da se konsultuje sa njom, a ne samo sa ministrom inostranih poslova.

- U međunarodnoj politici postoji podeljena nadležnost između ministra spoljnih poslova i predsednika države - rekla je Siljanovska-Davkova, a prenosi 24vesti.

Ona je naglasila da je prilikom glasanja u UN ambasador Ljubomir Frčkoski trebalo da se konsultuje sa njom, a ne samo sa ministrom. Prema njenim rečima, ovo je logičan metod u međunarodnim odnosima.

Rezolucija o genocidu u Srebrenici usvojena je 23. maja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Za nacrt rezolucije glasalo je 84 zemalja, protiv je bilo 19, a uzdržanih 68. Nisu glasale ukupno 22 države. Sednica je počela nešto posle 16 časova, a predlogom rezolucije, čiji je zvanični naziv "Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici 1995", osuđuje se "negiranje genocida i veličanje ratnih zločina".

Nacrt ove rezolucije, predlaženo je bilo da se 11. jul proglasi Međunarodnim danom promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici. Sednica je počela minutom ćutanja zbog smrti iranskog predsednika Ebrahima Raisija. 

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Stevan

29.05.2024 11:17

Makedonci misle da su im Bugari i Šiptari bolji prijatelji od Srbije....

Milan

30.05.2024 11:00

Laze da nije znala