NA POROĐAJU 2,25 PROMILA ALKOHOLA: Oduzeto joj pravo na stanovanje sa detetom u trajanju od godinu dana

Autor:

Svet

27.11.2022

16:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad su joj oduzeli dete, "novopečena" majka se potukla sa suprugom.

NA POROĐAJU 2,25 PROMILA ALKOHOLA: Oduzeto joj pravo na stanovanje sa detetom u trajanju od godinu dana

Foto: ST/N. Mandić, Pixabay

Beba rođena u kolima Hitne pomoći

Teško je poverovati, ali nije i nemoguće, da je 25-godišnja Zagrepčanka na porođaj otišla sa 2,25 promila alkohola u krvi.

Da njena alkoholisanost nije izuzetak nego pravilo i da dotična u većoj meri nije vodila računa o svoje dvoje dece, utvrdilo je zagrebačko tužilaštvo, pa su odmah za ovom vešću isplivale i neke činjenice iz njenog života, zbog kojih je sa detetom bilo postupano na potpuno neadekvatan način.

Naime, devojčica je neko vreme provela na odeljenju gastroenterologije zbog slabijeg napredovanja u telesnoj težini, a nakon dodatnih pregleda je utvrđeno da njen fenotip odgovara fetalnom alkoholnom sindromu.

Devojčicu su nakon rođenja hranili na sondu, a vremenom usled konstatnih svađa sa suprugom, majka i otac su sve manje vodili računa o novorođenčetu i njegovoj higijeni, te se povećao rizik od zaražavanja Kovidom-19, prenosi Priznajem.hr.

Tako da joj je rešenjem Opštinskog građanskog suda u Zagrebu početkom juna 2020. oduzeto pravo na stanovanje sa detetom u trajanju od godinu dana, dok joj je, pak, Centar za socijalni rad izrekao meru stručne pomoći i potpore do aprila 2021.

A kako u tom vremenskom periodu 25-godišnjakinja nije napravila apsolutno nikakav pozitivan korak u stabilizovanju bračnog odnosa i promeni obrasca ponašanja, CSS Zagreb je, po utvrđivanju toga da su život i sigurnost deteta ugroženi, curicu izdvojio iz porodice i smestio u Dečiji dom.

Osim curice, 25-godišnjakinja ima još i sina kojeg je također, tvrdi tužilaštvo, zanemarivala.

Pod uticajem Subutexa i amfetamina prepuštala je brigu o njemu svojoj majci pa je u oktobru 2021. prilikom terenskih provera dečak je zatečen u prljavoj odeći i ispovraćan po sebi. Tako da je i on izdvojen iz porodice. S obzirom na to da je majka morala dostaviti test na zavisnosti, pronalazila je izgovore da to ne učini, a takođe se nije uključila u projekte za pronalazak posla, piše Jutarnji list.

U posetu detetu u Dom dolazila je uspavana i usporena te je ‘frfljala‘ dok je govorila, a jednom prilikom je otišla iz Doma bez da je obavijestila portira pa odgajateljica nije preuzela dete.

Osim što je kao roditelj grubo zanemarila svoje dužnosti, Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu je tereti da je 21. oktobra 2021. s nepoznatom muškom osobom odlučila nalaz Klinike za psihijatriju Sveti Ivan prepraviti tako što je utvrđene prisutnosti u urinu amfetamina, Normabela i Subutexa prikazala negativnima.

Zatim je takav “čist” nalaz poslala nadležnima, dovodeći ih u zabunu.

TRI KAZNENA DELA

Tužilaštvo je na kraju tereti za tri kaznena dela protiv braka, porodice i deteta, jedno za nesprovođenje odluke za zaštitu dobrobiti deteta i dva kaznena dela povrede detetovih prava kao i krivotvorenje isprava. Za nju tužioci ujedno predlažu uslovnu kaznu od godine dana s trogodišnjim rokom.

Ja sam malog hranila i nije bio zanemaren već samo musav. A što se tiče supruga, kad je curica oduzeta, mi smo se tukli pa je došla policija i socijalna. Redovito odlazim u posete deci, nosim slatkiše. Igram se s njima. Alkohol sam konzumirala kad i suprug, ispred zgrade, nekoliko puta nedeljno. Dok nismo radili, pomagao nam je očuh i imala sam porodiljnu naknadu. Krenula sam na lečenje i skroz se izlečila, a kad me uhvatila želja, znala sam uzeti samo komadić Subutexa i to je to. O meni trenutno brinu mama i dečko koji se vodi kao otac moga sina – pravdala se posrnula majka dvoje dece.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading