NOVAK KREĆE PO OSMI ANANAS: Znate li zašto se ovo voće nalazi na vrhu pehara Vimbldona, a ne čuvene jagode?!

Autor:

Sport

02.07.2024

14:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od šlaga tek nema ni govora.

NOVAK KREĆE PO OSMI ANANAS: Znate li zašto se ovo voće nalazi na vrhu pehara Vimbldona, a ne čuvene jagode?!

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković krenuće danas u pohod po osmi pehar na Vimbldonu. Prva prereka biće mu malo poznati Čeh Vit Kopriva, trenutno 123. teniser sveta, sa kojim se dosad nije sastajao. Taj prvi meč biće Noletu prilika da vidi gde je s povredom kolena, odnosno da li je ona uspešno potpuno zalečena, ili će morati da ima neka ograničenja u igri budući da je od povrede i operacije meniskusa prošlo manje od mesec dana.

Naš najbolji teniser će u Lonodnu braniti finale iz 2023, u kojem je poražen od Karlosa Alkaraza, i 1.200 bodova, odnosno nastojati da ode što dalje na turniru da ne bi dodatno pao na ATP listi. Pokušaće Novak da osvoji rekordan 25. grend slem, odnosno da doda još jedan smajli na svoju torbu. Međutim, biće to pohod i na pomenuti osmi najprestižniji teniski trofej na svetu, odnosno osmi ananas.

Da, ananas i to ne figurativno, već bukvalno. Na vrhu pehara namenjenom pobedniku Vimbldona nalazi se ananas, a ne neko drugo voće poput jagoda, koje se sa šlagom tradicionalno prodaju na Vimbldonu kao poslastica. Dakle, zašto se na vrhu pehara namenjenom pobedniku Vimbldona nalazi ananas, a ne nešto drugo?

Republika

Foto: Tanjug/AP

Novak sa peharom posle osvajanja titule 2022.

Pehar Vimbldona prvi put je dodeljen na desetogodišnjicu Vimbldona - 1887. Original star 135 godina vlasništvo je "Ol Ingland Klaba" i nalazi se u muzeju, a šampion dobija repliku, koji je tri četvrtine veličine originalnog trofeja. Ali otkud tu ananas kad je to voće stiglo u Englesku krajem 19. veka iz Južne Amerike, u vreme kada je pehar i nastao?

Navodno je ananas u vreme nastanka trofeja bio dodat jer je imao status ekskluzivnog voća, koji je u to vreme bio na stolu samo nekih kraljevskih porodica ili večerama ljudi iz visokog društva. Kada je 1877. održan prvi Vimbldon, ananas je bio totem bogatstva i uticaja u Britaniji. Mnogi su tada ukrašavali kapije na kućama u Britaniji, a mnogi su smatrali da je idealan ukras da bude na vrhu najprestižnijeg teniskog trofeja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading