SPORTSKI CENTAR PRAVI STRUJU: U Žarkovu idu ispred svog vremena

Autor:

Sport

17.09.2024

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvobitno je izvršena sanacija krova, a potom se rodila ideja da se iskoristi krov kao radna površina za solarne panele.

SPORTSKI CENTAR PRAVI STRUJU: U Žarkovu idu ispred svog vremena

Foto: pink.rs

Sportski centar Žarkovo je prva javna ustanova ove kategorije na teritoriji Republike Srbije, koja je dobila status “kupac-proizvođač“. Predsednik Gradske opštine Čukarica Nikola Aritonović ističe da je solarni panel sistem koji je pušten u rad 5. jula 2023. godine pokazao odlične rezultate.

- U prvim mesecima rada, potvrdili smo da se može postići značajna energetska efikasnost i smanjenje troškova. Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora ima pozitivan uticaj na budžet i, naravno, doprinosi smanjenju zagađenja. Opština Čukarica se vodila idejom da maksimalno iskoristi potencijal za proizvodnju zelene električne energije iz fotonaponskih panela. Cilj je bila upotreba obnovljivih izvora energije za pokrivanje sopstvene potrošnje i usmeravanje viška proizvedene energije ka distributivnoj mreži, što će doneti dodatne koristi zajednici - istakao je Aritonović.

Republika

Foto: pink.rs

 

On je kazao da se Sportski centar Žarkovo pokazao kao idealna lokacija za ovaj projekat.

- Povoljna pozicija Sportskog centra i orijentacija ravnog krova su nam omogućile da solarne panele postavimo pod optimalnim uglom, kako bismo maksimizovali iskorišćenost sunčevih zraka. Ravna površina krova je bila neiskorišćena, a leti se postižu visoke temperature na krovu. Prvobitno je izvršena sanacija krova, a potom se rodila ideja da se iskoristi krov kao radna površina za solarne panele - dodao je Aritonović.

Republika

Foto: pink.rs

 

Aritonović naglašava da izgrađena solarna elektrana ima instaliranu snagu od 33 kilovatsati, što će omogućiti proizvodnju do 4.300 kilovatsati mesečno.

- Proizvodnja električne energije na taj način prevazilazi potrebe Sportskog centra Žarkovo i sav višak električne energije solarna elekrtana šalje u sistem EPS-a. Zbog toga je Sportski centar Žarkovo dobio status “kupac-proizvođač”, a što se samog Sportskog centra tiče postignuta je maksimalna ušteda kada su računi za električnu energiju u pitanju,te se sada plaća samo osnovna pretplata. Očekujemo da se investicija od 3 miliona dinara otplati za 3 godine, pri čemu zaključujemo da je ušteda 1 milion dinara godišnje - jasan je Aritonović dodajući da je u planu prenošenje ovog iskustva i na druge institucije, u cilju dodatnog povećanja proizvodnje zelene energije i doprinosa održivom razvoju naše zajednice.

Republika

Foto: pink.rs

 

On dodaje da je četvrta i poslednja faza za postavku stubova i reflektora na fudbalskom terenu u Sportskom centru Žarkovo završena.

Republika

Foto: pink.rs

 

- Ugrađena su četiri stuba visine 13 metara sa po 10 reflektora. Osvetljenje terena će omogućiti našim fudbalerima i ragbistima da treniraju i u večernjim satima i da igraju utakmice i takmiče se. Ujedno su asfaltirane staze oko objekta i uklonjeno robusno rastinje - zaključio je Aritonović napominjući da će Gradska opština Čukarica nastaviti da podržava projekte koji imaju za cilj da doprinesu boljim uslovima za bavljenje sportom i fizičkom aktivnošću.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading