SVAKIM DANOM POMERA GRANICE LJUDSKE IZDRŽLJIVOSTI! Srpski rekorder nema nameru da stane: "Baviću se sportom dok god me zdravlje bude služilo"!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

11.07.2024

08:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada se pomene čučanj, benč pres i mrtvo dizanje odmah znamo da se radi o sportu disciplinama snage, ili popularnije nazvano “powerliftingu”, sportu koji je u našoj zemlji sve prisutniji i sve popularniji, Sportu koji okuplja najjače momke i devojke u svim starosnim i težinskim kategorijama.

SVAKIM DANOM POMERA GRANICE LJUDSKE IZDRŽLJIVOSTI! Srpski rekorder nema nameru da stane: "Baviću se sportom dok god me zdravlje bude služilo"!

Foto: privatna arhiva/Vladimir Jović

Naša zemlja se u poslednjih par godina dobro kotirala u Evropi i svetu što se ovog sporta tiče. Naši sportisti redovno osvajaju medalje i učestvuju na prestižnim evropskim i svetskim takmičenjima pod okriljem IPF federacije, jedine zvanične federacije u svetu kroz koju učestvuje i naš Powerlifting savez Srbije

Imali smo tu čast da ugostimo višestrukog prvaka drzave i nacionalnog rekordera u kategoriji do 59kg, Vladimira Jovića

Za ovog četrdesetjednogodišnjaka godine su samo broj, i kako i sam kaže vreme u sportu kojim se bavi kao da je tek pred njim, jer sport discipline snage nema limit u godinama, trenira se i takmiči dokle god je čovek fizički u snazi, i dokle god je zdravstveno sposoban.

Vladimire, sta nam možes reći novo od našeg poslednjeg intervjua 2022 godine?

- Za početak želim prvo da se zahvalim Vama i Vašem portalu na intervjuu, svakodnevno ga čitam kroz aplikaciju i mogu Vam reći da ste odlični. Da, dve godine su za mene prošle kao tren kad pogledam koliko sve ubrzano ide - istakao je srpski rekorder i dodao:

- U poslednje dve godine kao što ste zapazili, osvojio sam dve uzastopne šampionske titule u disciplinama snage u mojoj kategoriji do 59 kilograma telesne težine, kao i dve uzastopne šampionske titule u disciplini “bench press”, tako da trenutnno brojim pet državnih titula u karijeri. Moram istaći takođe da sam još uvek i nacionalni rekorder u mojoj kategoriji. I ove godine kao i tada sportski centar Rakovica bila talična za mene. Od prošle godine sam takođe i veteran jer u mom sportu posle 40 godine ulaziš i u veterane, tako da sam i tu prvak države. Bijem bitku i u seniorima i u veteranima. Moram istaći i to da je kategorija u kojoj se takmičim i najlakša težinska kategorija. Što se tiče konkurencije, nažalost veoma mali broj takmičara se takmiči u toj kategoriji, u šali volim da kažem da svima njima mogu da budem tata, jer su momci koji se takmiče po 20 i vise godina mlađi od mene. Iskreno, želim da se pojavi neko ko će me slediti i praviti nove rekorde. To i jeste čar sporta. 

Foto: privatna arhiva/Vladimir Jović

Gde god se pojavi, nagrade su neizbežne - Vladimir Jović

 

Koliko ti je bilo teško da se spremaš za takmičenja obzirom na godine koje imaš?

- Iskreno, nije mi teško ni malo. U toj nekoj rutini sam godinama, svakodnevni treninzi tako da je telo naviknuto. Jedino što je borba neprestana sa, da kažem održavanjem kilaže. Preko cele godine držim jedan ritam koji mi prija i zdravstveno i fizički, ali zna ponekad da bude psihički teško. Znate, u mom sportu je dozvoljeno sve jesti da bi bili jaki, ja sam otišao jednim drugim putem da budem i “fit”, a da ostanem i jak, za šta je potrebna velika disciplina i odricanje.  U trenažnom procesu uživam, volim da menjam programe treninga, nikada se ne držim samo jednog što mi omogućava da sa vremena na vreme “šokiram” organizam, ne volim tu neku ušuškanost. Prija mi trening van zone komfora. Rekao sam, baviću se ovim sportom dokle god me bude zdravlje služilo i radni elan, a nadam se da će to potrajati. 

Kakve imaš planove u narednom periodu, ako uopšte može išta da se planira?

- Dobro ste rekli ako može išta da se planira. Iskreno, neko sam ko u sportu nema planova. Imam samo ciljeve. Postavim sebi cilj i krenem lagano ka njemu. Za ovu godinu sam imao cilj da osvojim sve što sam u prvoj polovini godine osvojio tako da što se mene tiče godina mi je u junu završena. Ciljeve za narednu godinu ću znati kada izađe kalendar. Možda neko inostrano takmičenje u okviru reprezentacije, domaća takmičenja uvek aktuelna, tako da polako, korak po korak. 

Znamo da se baviš i olimpijskim dizanjem tegova u Crvenoj zvezdi, šta se dešava na polju tog sporta?

- Što se tiče “dizanja tegova” tu takmičarsku da kazem karijeru sam završio prošle godine na seniorskom državnom prvenstvu, postavši vicešampion Srbije. Želeo sam da se na tom takmičenju oprostim od takmičarskog dela tog sporta. Još uvek sam predsednik kluba, mandat mi je još dve godine. Prošle godine smo kao klub uspeli da budemo treći u državi i posle više od jedne decenije dobili smo seniorskog prvaka Srbije, što je za klub veliki uspeh u poslednjih eto više od decenije. Konkurentna smo ekipa, i nema takmičenja na kojima sportisti Crvene zvezde ne osvoje neku medalju. 

Hvala ti Vladimire na izdvojenom vremenu i želimo ti još uspeha na sportskom planu.

- Želim da za kraj pozdravim sve vaše čitaoce portala Republika.rs, i da Vašem kolegijumu poželim uspešan dalji rad u budućnosti. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading