SALE NACIONALE: Događaj koji je promenio istoriju igre pod obručima - na današnji dan je rođena košarkaška legenda!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

26.08.2024

06:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Život i karijera legendarnog igrača i trenera.

SALE NACIONALE: Događaj koji je promenio istoriju igre pod obručima - na današnji dan je rođena košarkaška legenda!

Foto: Starsport

Aleksandar Saša Đurđević rođen je 26. avgusta 1967. godine u Beogradu. Košarku je zavoleo zahvaljujući ocu Bratislavu, poznatom treneru, i započeo je svoju karijeru u redovima Crvene zvezde, pre nego što se pridružio Partizanu, gde je postao legenda kluba.

Sa Partizanom, Đorđević je osvojio brojne titule, uključujući prvenstvo Jugoslavije 1987. godine i Kup Radivoja Koraća. Međutim, najveći uspeh postigao je 1992. godine osvajanjem evropske titule na fajnal-foru u Istanbulu, a njegova čuvena trojka u poslednjim sekundama finala protiv Huventuda ostala je upamćena kao jedan od najuzbudljivijih trenutaka u istoriji kluba.

 

 

Nakon devet sezona u Partizanu, Đorđević je odlučio da se oproba u inostranstvu, igrajući za Olimpiju iz Milana, Fortitudu iz Bolonje, pa čak i Portland Trailblazerse u NBA ligi. Sa Barselonom je osvojio dva puta prvenstvo Španije, dok je sa Real Madridom jednom prigrlio pehar u ACB ligi.

Sa reprezentacijom Jugoslavije, Đorđević je osvojio brojne medalje, uključujući evropsko zlato 1989. godine, srebro na Olimpijskim igrama u Atlanti, i zlato na Mundobasketu u Atini 1998. godine, gde je zabeležio maestralnu partiju u finalu protiv Litvanije.

Nakon završetka igračke karijere, Đorđević se oprobao u trenerskim vodama, vodeći timove poput Olimpije, Benetona i Panatinaikosa. Godine 2013. preuzeo je reprezentaciju Srbije, vodeći je do tri srebra na velikim takmičenjima. Takođe, postigao je značajan uspeh sa Virtusom osvajanjem FIBA Lige šampiona.

Nakon osvojenog prvenstva Italije sa Virtusom, Đorđević je preuzeo turski Fenerbahče, a zatim i reprezentaciju Kine. Iako je bio povezivan sa trenerskim poslom u Dubaiju, trenutno je bez angažmana, ali njegov legendarni status u svetu košarke ostaje nesumnjiv.

Sale, srećan rođendan.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading