DURENT UNIŠTIO SRBIJU TROJKAMA: Amerikanci razbili ''orlove'' na početku OI!

Autor:

Sport

28.07.2024

19:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerikanci demonstrirali silu.

DURENT UNIŠTIO SRBIJU TROJKAMA: Amerikanci razbili ''orlove'' na početku OI!

Foto: Starsport

Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država pobedila je Srbiju rezultatom 110:84 u okviru prvog kola Olimpijskih igara u Parizu. Srbija je fenomenalno ušla u ovaj susret, imali su seriju od 10:2, ali onda su Ameri preokrenuli stvari u svoju korist, pogotovu kada je Kevin Durent stušio na scenu. 

U timu Srbije Nikola Jokić je postigao 20 poena, Bogdan Bogdanović 14, Ognjen Dobrić 13, Vasilije Micić 11, Aleksa Avramović 10. Ekipu SAD predvodili su Kevin Durent sa 23 poena, Lebron Džejms sa 21, Džejru Holidej sa 15, Devin Buker sa 12 i Entoni Edvards i Stef Kari sa po 11 poena.

U prvom poluvremenu utakmice između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, Amerikanci su uspeli da stvore značajnu prednost od čak 11 poena. Ključni igrač za Amerikance bio je Kevin Durant, koji je postigao 21 poen bez promašaja, uključujući pet trojki. Njegova impresivna igra bila je presudna za stvaranje velike prednosti za tim iz SAD.

Naša reprezentacija je uspela da odgovori na dominaciju Amerikanaca zahvaljujući probuđenom Nikoli Jokiću, koji je uspeo da postigne poene i pokrene mini seriju našeg tima. Trojkama su se pridružili i Bogdanović i Dobrić, što je omogućilo Srbiji da priđe na samo dva poena zaostatka.

Ipak, u trećoj četvrtini, naša reprezentacija je naišla na probleme u napadu, postigavši svega 16 poena, dok je primila deset više. Amerikanci su uspeli da podignu prednost na maksimalnih plus 19, što je bilo ključno za njihovu dominaciju u završnici utakmice.

Iako je Srbija pokušala da se vrati u meč, bilo je jasno da će pobednik biti tim iz SAD. Ipak, ova utakmica pruža realnu sliku našeg tima i priliku za analizu i poboljšanje u narednim mečevima. Srbija će se boriti za prolazak dalje, a šut naše momčadi, iako kasno, može biti ključan za buduće uspehe u Francuskoj.

SRBIJA - SAD 84:110

TOK MEČA:

Četvrta četvrtina:

84:110 Buker postiže trojku. Amerika je pogodila 16 trojki iz 29 pokušaja (55 odsto). Srbija je pogodila samo osam od 34 šuteva za tri poena (24 odsto). Trojka Marinkovića, trojka Holideja. Lebron pogađa uz dodatno slobodno bacanje. Za kraj Ameri pogađaju trojku.

79:96 - Dva poena Karija, onda Bem Adebajo promašuje trojku, ali Bogdanović gubi loptu... No i Lebron gubi loptu, a nakon toga trojka Marinkovića i tajmaut Stiva Kera. Pogađa trojku Bogdan, ali Vuker uzvraća na drugoj strani.

73:89 - Jokić uzima loptu, proigrao je Micića koji pogaša šut za tri poena. Kari pokušava za tri preko Jokića, ali promašuje. Na drugoj strani, Micić je asistirao za Jokića koji je bio precizan. Edvards uzvraća na drugoj strani preko Milutinova. 

65:86 - Neiskorišćen napad Srbije, a onda srećom i izbuljena lopta Amera. Adebajo je napravio faul nad Jokićem. Onda koš Adebaja posle promašaja Gudurića za tri poena na drugoj strani za nas. Gudurić promašuje, Srbija hvata skok naš tim, ali promašuje i Nikola Jokić.

Treća četvrtina:

65:84 - Gudurić pormšauje trojku, sa druge strane Dejvis nije uspeo. Jović je igrao protiv Edvardsa, šutirao, ali nijepogodio. Adebajo je imao odličnu solo tačku, došao je odličnih poena. Novi promašaj Jovića za tri poena. Edvards je na drugoj strani nasamario odbrnau Srbije i došao do novih poena.

65:80 Dva bacanja za Vasu Micića. Pogodio je jedno. I onda opet greška zapisničkog stola koji spava ceo meč. Nije krenulo vreme za napad. Izgubljena lopta Amerike, a onda dva slobodna bacanja za Dobrića. Samo jedno je pogodio, da bi na drugoj strani Entoni Dejvis ubacio loptu u koš i to sve uz faul Gudurića. Obrva pogađa i to bacanje. Nikola pogađa preko ruke polu-horog i spušta razliku na 13 poena. Ali i Vajt pogađa vrlo lako. Jović pogađa slobodna bacanja, kao i Durent.

59:73 - Jokić lepo završava, ali lepo završava i Dejvis. Onda izgubljena lopta Nikole Jovića i polaganje Lebrona.

 

57:67 - Usledio je kratak period bez poena. Potom je Embid pogodio preko Jokića uz faul, pa je imao dodatno slobodno bacanja i promašio. Potom je Bogdanović imao sjajnu egzebiciju i pogodio na atraktivan način ispod koša. Imali su Ameri napad, ali je Lebron napravio faul u napdau nad Aleksom. Na drugoj strani pogađa Dobrić, potom Ameri uzvraćaju poenima.

53:63 - Odmah lagani poeni Lebrona. Jokić je promašio šut za tri, a na drugoj strani nova trojka Amerikanaca koji su imali seriju od 5:0, a Petrušev je zaustavio nalet AmerikeLebron promašuje šut za dva, Srbija organizuje napad, a Embid pravi faul nad Avramovićem koji je imao slobodna bacanja i pogodio oba.

Druga četvrtina:

49:58 -  Bogdanović je napravio poslednji mali faul Srbije u ovoj četvrtini. I sada opet totalni haos zapisničkog stola i sudija. Kako je moguće da je prošlo 0,8 sekundi, a čovek je prešao više od pola terena. Zaista neverovatni propusti u ovim momentima. I pogađa Durant za kraj poluvremena.

40:46 - Trojka Lebrona. Izgubljena lopta na drugoj strani, pokušali su da spuste naši loptu za Petruševa i nisu uspeli. Usledio je šut Avramovića sa ogromne udaljenosti za tri poena, ali bez uspeha. Trojka Stefa Karija koji je opet sam kao duh. Svaka ide lopta identično ka košu, uz istu rotaciju, sve isto. Dobrić je pogodio i fauliran je na šutu za tri poena.

36:40 -   Na kraju pogađa na drugoj strani Jokić i realizuje i dodatno bacanje pored Embida! Izgubljena lopta Amerikanaca nakon toga na drugoj strani. TROJKA! Nikola Jokić! 

30:40 - Embid pogađa za dva Jokić je pogodio pod faulom. Pogodio je Jokić i dodatno bacanje. Džejms zakucava 30:40. Srbija slab učinak u šutu za tri 2/12.

25:35 - Ponovo se odlepila Amerika na 9 razlike, a onda Micić pogađa sa polu distance jako važan koš da bi posle njega Marinković promašio trojku,a  Durent opet pogađa. Bez promašaja iz igre! 

23:30 - Jović je promašio ceo koš na šutu za tri poena. Nakon toga na drugoj strani Kevin Durant nastavlja da nas progranja i pogađa novu dvojku, već njegov osmi poen od kako je ušao.  Micić ipak uzvraća trojkom, dobro je! Ukradena lopta Milutinova nakon toga. Ali isti igrač promašuje polaganje, pa se otvara nova šansa za Amere. Nova trojka Durenta.

Prva četvrtina:

20:25- Micić i Milutinov nisu uspeli da poentiraju. Sa druge strane, Vajt promašuje. Srbija je organizovala napad, Milutinov nije uspeo da se snađe i brže reaguje, pa je izgubio loptu. Micić pravi faul nad Lebronom. Durent ponovo pogađa trojku sa strane. Edvards je napravio faul nad Milutinovim. a Srbija ponovo nije iskoristila napad. Bogdanović je promašio, a Ameri su ponovo pogodili i vode nakon prve deonice.

20:20 - Jokić je fauliran za dva bacanja. Prvo je promašio, drugo pogodio za 20:14. Jokić izlazi iz igre, Milutinov je unutar terena. Durent odmah po ulasku pogađa za tri, četvrta trojka iz sedam pokušaja. Novi pogodak Amerikanaca za egal, a Pešić traži tajm-aut.

17:14 - Bogdanović promašuje šut za dva poena, a na drugoj strani Lebron pogađa uz faul Vase Micića, pa će Džejms imati i dodatno slobodno bacanje.  Pogodio ga je. Prvi put vode Amerikanci na ovoj utakmici posle ove jurnjave i kontre. Promašaj Nikole Jovića na šutu za tri poena. Umalo ukradena lopta Vase Micića, ipak biće malo manje vremena sada za napad Amera. Srećom sada ne pogađa ni Entoni Edvards, a sjajni Nikola Jović pogađa trojku! Bravo! Promašaj i Entonija Dejvisa, a onda polaganje Bogdanovića, ponovo imamo prednost, to je jako važno!

12:11 - Stef Kari zaista pokazuje klasu i to je prva trojka za Amere. Nema koša Bogdanovića za tri, a onda Nikola Jokić gubi loptu nakon ofanzivnog skoka. Promašaj Stefa Karija za tri, a Džejms je bio na skoku, ali ga nije pokupio. Nastavlja se dobra igra Srbije u napadu na drugoj strani, tu je i Nikola Jokić za dva pod košem. Ali šta reći, opet trojka Amerikanaca i to preko Devina Bukera. Ognjen Dobrić sada ne uzvraća trojku, onda potpuna konfuzija na terenu, jer je tu Jokić umalo ukrao loptu. Iz svega naravno stiže trojka Bukera

10:2 - Poeni za Filipa Petruševa! Onda i faul u napadu Džrua Holideja, ma tako je! Ognjen Dobrić je izborio faul u napadu! Avramović polaže, a onda ukradena lopta i polaže i Dobrić! Sjajan početak, bravo, bravo, bravo! Tajmaut Stiva Kera!

4:2 - Aleksa Avramović krade loptu i vodimo posle polaganja iz kontre! Promašaj Džoela Embida, skok Srbije. Nakon toga dug napad Srbije, a završava ga Jokić šutem za tri poena sa kapice, ali i promašajem. Ne pogađa ni Holidej, ponovo skok Srbije. Sjajni Aleksa Avramović! Novi poeni! I asistencija Jokića. Embid se spetljao, ali je izborio prekršaj Jokića. Kasne sudije nenormalno mnogo, ali na to smo navikli na ovom olimpijskom turniru. Promašio je slobodno bacanje, promašio je i drugo. Nažalost, izgubljena lopta Jokića i zakucavanje Lebrona Džejmsa.

SRBIJA: Plavšić, Petrušev, Jović, Bogdanović, Marinković, Dobrić, Jokić, Micić, Gudurić, Davidovac, Avramović, Milutinov. Selektor: Svetislav Pešić.

SAD: Kari, Edvards, Džejms, Durent, Vajt, Hejlibarton, Tejtum, Embid, Holidej, Adebajo, Dejvis, Buker. Selektor: Stiv Ker.

Ulice Lila preplavljene su navijačima Srbije koji veruju da ''orlovi'' mogu da lete do pobede protiv nikada jačeg američkog drim-tima na čelu sa Lebronom Džejmsom.

Ovo je košarkaški klasik koji će privući veliku pažnju, a ovo rivalstvo ima posebnu draž. Kao i 2016. u Riju, ove dve selekcije su ponovo u grupi, a videćemo koliko mogu da doguraju.

Selektor Srbije Svetislav Pešić  je pred ovaj okršaj istakao da je prva utakmica uvek najvažnija i da onaj ko ne veruje ne treba da ulazi u dvoranu.

- Prva utakmica je uvek najvažnija. Kako se suprostaviti timu koji ima izraženi individualni kvalitet? Prvo što ti padne na pamet kada pomisliš na njih su izuzetna fizika, atletika, visok nivo tehnike i talenta koji nose. Ne treba ulaziti u dvoranu ako nisi spreman da timskom odbranom da individualni kvalitet neutrališeš. Pripremali smo se za to. Postoji plan i pokušaćemo da ga sprovedemo. Moramo da znamo da košarka nije hokej na ledu, već je košarka gde je promena ritma najvažniji deo igre. Pripremali smo se da znamo kada promenimo ritam u napadu. Moramo naše sisteme da igramo precizno i sa samopouzdanjem, te na taj način sprovedemo naš plan. Ekipa koja bude pravila manje grešaka odmah dobija prednost. Moramo da znamo koga napadamo, u kojoj sekundi… Na tim stvarima smo insistirali, videćemo kako će izgledati - istakao je Pešić.

Ovaj meč ima veliki značaj za obe ekipe, jer će pobeda doneti veliko samopouzdanje i prednost u narednim susretima. Srbija će imati priliku da pokaže svoju snagu i kvalitet, dok će Sjedinjene Američke Države želeti da potvrde svoj status apsolutnog favorita. Na parketu će deliti pravdu sudijski tim sačinjen od Joana Rosa, Hulija Anaja i Martinsa Kozlovskisa, dok će delegat na ovom meču biti Jasvant Mutetuvegama iz Šri Lanke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading