FIBA DO TANČINA PROUČILA SRPSKI TIM! Pešić VOLI da uparuje njih DVOJICU!

Autor:

Sport

16.07.2024

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zanimljiv tekst objavila krovna svetska košarkaška organizacija.

FIBA DO TANČINA PROUČILA SRPSKI TIM! Pešić VOLI da uparuje njih DVOJICU!

Foto: www.profimedia.rs

Svetska košarkaška organizacija (FIBA) posvetila je detaljan tekst reprezentaciji Srbije na svom portalu.

U analizi mogućnosti Pešićevih pulena, iz krovne organizacije "magične igre pod obručima" napominju da će naša selekcija imati "supertim" u Parizu, ali i pritisak koji može da donese kontraefekat.

- Pošto je propustila mesto među 12 timova na Letnjim olimpijskim igrama 2020(2021), Srbija se vratila na veliku scenu. Govoreći o povratnicima, ovog puta imaju trostrukog NBA MVP-a Nikolu Jokića koji će im mnogo pomoći. Jokić se vratio u tim, zajedno sa Vasilijem Mićićem, čime su omogućili selektoru Svetislavu Pešiću da sastavi jednu od najimpresivnijih postava ikad, čak i po neverovatno visokim standardima "zemlje košarke". Srbija će u Parizu igrati u grupi C sa Sjedinjenim Američkim Državama, Južnim Sudanom i Portorikom - ističe se na sajtu FIBA.

Republika

Foto: Starsport

 

Tu nije bio kraj hvalospevima na račun "orlova":

- Šta ako vam kažemo da su Srbi stigli do finala Svetskog prvenstva 2023, a da su još jači 2024? Ideja je postojala od početka, većina tima dolazi iz generacija rođenih 1994. i 1995. godine, što ih čini doživotnim saigračima, još od dana u raznim omladinskim selekcijama. Sad su tu još dva momka iz tih generacija, jer se vraćaju Vasilije Mićić (1994) i Nikola Jokić (1995). To znači da će trener Pešić imati luksuz da igra sa Jokićem, Micićem i Bogdanom Bogdanovićem zajedno, udružujući njih trojicu po prvi put od Svetskog prvenstva 2019 - nastavlja se u tekstu.

Prema FIBA to su danas superzvezde.

- Jokić je trostruki MVP NBA lige, Vasilije Micić je dvostruki šampion Evrolige i dva puta MVP Fajnal-fora, dok Bogdanović uvek postane superheroj kad na grudima vidi ispisano SRBIJA. Zvezdana moć je tu, a to nije ni pola priče. Pešić voli da uparuje svoje Nikole velikane, stavljajući Milutinova uz Jokića, dok momci poput Alekse Avramovića, Marka Gudurića i Ognjena Dobrića daju vetar u leđa kad god je potrebno - ističe se dalje.

Ne kriju da Srbija ima svetlu budućnost:

- Nikola Jović i Aleksej Pokuševski su sada najmlađi, nadajući se da bi mogli da budu na istom putu kao i dvojica mladih iz tima 2016. Ta dvojica su bili Jokić i Bogdanović. Ispali su više nego dobro, složili biste se - podvlači se u tekstu FIBA.

Republika

Foto: Starsport

 

Usledila su potom pitanja, koja FIBA javno postavlja.

- Da li da pričamo o Evrobasketu 2022? Srbija je tad igrala izvanrednu košarku sa donekle sličnim sastavom, ali bez Bogdana Bogdanovića, da bi se potpuno raspala u osmini finala protiv Italije. Da li su ti duhovi sad "stavljeni u krevet"? Ili je Srbija samo bolja kad su očekivanja nešto manja, kao na primer na Svetskom prvenstvu na prošle godine?

Zatim se u analizi FIBA ističe da je uživanje gledati Srbiju kad igra košarku "njenog brenda", kad niko nije statičan, a lopta se kreće brzo.

- Naravno, to je još očiglednije kad igra Jokić, a čini se da je u odličnoj formi. Čak i bolji nego na Evrobasketu 2022, kada je prosečno beležio 21,7 poena, 10,0 skokova, 4,3 asistencije i 1,8 ukradenih lopti za samo 25 minuta po utakmici. Sa trostrukim NBA MVP-om na listi, naravno da postoji nada da bi Srbi mogli da osvoje još jednu olimpijsku medalju. Sve to, a o odbrani nismo ni počeli da pričamo. Pritisak koji Srbija vrši na protivničke bekove je nepodnošljiv - dodaje se u tekstu.

Na kraju se priča o pritisku jer su očekivanja navijača ogromna.

- Pritisak ponekad postaje prevelik za Srbiju. Bili su jedni od favorita za osvajanje Svetskog prvenstva 2019. godine, a završili su kao peti. Oni su očigledno bili favoriti na domaćem terena za pobedu Olimpijskom kvalifikacionom turniru 2020, a izgubili su od Italije u finalu i nisu igrali u Tokiju. Oni su verovatno bili najdublji tim FIBA Evrobasketa 2022, a nisu se plasirali u četvrtfinale. Strah je da kad god postoje velika očekivanja, ona vam slome srce - zaključuje se u tekstu uz dodatak o poslednjim učincima Srbije na velikim takmičenjima.

Učinak Srbije na poslednjih 10 velikih takmičenja: SP 2023: srebro; EP 2022: deveto mesto; OI 2021: nije se kvalifikovala; SP 2019: peto mesto; EP 2017: srebro, OI 2016: srebro; EP 2015: četvrto mesto; SP 2014: srebro; EP 2013: sedmo mesto; OI 2012: nije se kvalifikovala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading