ZARADI DO 2000 EVRA PO MEČU, A "OPERIŠE PO AERODROMU": Evo koliko zarađuju košarkaške sudije u ABA i Evroligi!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

27.04.2024

16:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije mu dosta.

ZARADI DO 2000 EVRA PO MEČU, A "OPERIŠE PO AERODROMU": Evo koliko zarađuju košarkaške sudije u ABA i Evroligi!

Foto: www.profimedia.rs

Snimak slovenačkog košarkaškog sudije Mateja Boltauzera kako krade parfem na beogradskom aerodromu, uzdrmao je evropsku košarku, što je dovelo i do opšteg pitanja kolika su primanja košarkaških sudija.

Sudijski posao u košarci definitivno nije mala stvar kada je reč o pritisku i odgovornosti. Iako možda ne dobijaju plate kao sudije u fudbalu, primanja ipak nisu zanemarljiva, posebno na najvišim nivoima takmičenja.

Kada je reč o najprestižnijim takmičenjima poput Evrolige i ABA lige, sudije za svoje usluge dobijaju prilično dobru novčanu nadoknadu. Prema informacijama, sudije u ABA ligi zarađuju između 500 i 600 evra po utakmici, sa mogućnošću povećanja zarade tokom plej-ofa. S druge strane, u Evroligi sudije zarađuju između 1.800 i 2.000 evra po meču, uz pokrivene troškove smeštaja, puta i ostale troškove.

U domaćoj Košarkaškoj ligi Srbije (KLS), situacija je nešto drugačija. Sudije zarađuju 16.000 dinara po utakmici, uz plaćene troškove puta. Međutim, ova suma značajno opada kada je reč o mlađim kategorijama, gde sudije mogu očekivati nadoknadu od oko 2.000 dinara po utakmici. Ovakva razlika u primanjima pokazuje koliko je važno iskustvo i status takmičenja kada je u pitanju finansijska nadoknada za sudije.

Iako su plate sudija u košarci manje u poređenju sa fudbalskim sudijama, čini se da sudijski posao ipak može da donese značajne prihode, posebno na najvišim nivoima takmičenja.

Foto: ST/REPUBLIKA, Starsport

Slovenački sudija "operiše" po beogradskom aerodromu

 

Da podsetimo, Boltauzer je na aerodromu "Nikola Tesla" ukrao jedan Tom Ford parfem vredan 221 evro. I to po povratku sa utakmice koju je 5. decembra sudio u Beogradu između Partizana i Monaka u 12. kolu Evrolige.

Na njegovu nesreću, prodavnica iz koje je pokušao da odnese parfem je dobro obezbeđena i pokrivena je kamerama, pa ga je policija na aerodromu uhvatila na delu i odmah ga privela.

Nakon intervencije policije, kada je Boltauzer shvatio da nema kud, odlučio se za njega najbezbolniju opciju pa je priznao krivično delo i sklopio nagodbu kako bi sebi olakšao kaznu. Ali i kako bi pokušao da zataška skandal koji je napravio kako to ne bi uticalo na njegov ugled i kako bi nastavio da se bavi svojim poslom kao da se ništa nije desilo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading