ANĆELOTI, PALJUKA, BEKAM... Evo koje fudbalske zvezde je trenirao Sven Goran Erikson!

Autor:

Sport

26.08.2024

15:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lista fudbalera koji su napredovali pod njegovim vođstvom svedoči o njegovom izuzetnom trenerskom umeću.

ANĆELOTI, PALJUKA, BEKAM... Evo koje fudbalske zvezde je trenirao Sven Goran Erikson!

Foto: www.profimedia.rs

Sven Goran Erikson, legendarni trener, preminuo je u 77. godini, ostavljajući iza sebe neverovatno nasleđe u svetu fudbala. Tokom svoje slavne karijere, Erikson je postigao izuzetan uspeh u različitim klubovima i nacionalnim timovima, ostavljajući neizbrisiv trag u sportu.

Eriksonov put ka trenerskoj slavi počeo je u Geteborgu, gde je vodio tim do pobede u UEFA Kupu 1982. godine, što ga je lansiralo na međunarodnu scenu. Njegovi kasniji mandati u Benfici i u Italiji dodatno su utvrdili njegovu reputaciju kao vrhunskog trenera, sa višestrukim osvajanjem liga i kupova.

Svenov uticaj u Italiji ne može biti precenjen. Njegovi uspešni mandati sa Romom, Sampdorijom i Lacijom rezultirali su brojnim domaćim titulama, uključujući impresivan dupli trijumf sa Lacijom, osvajanjem i lige i Kupa pobednika kupova 1999. godine. Međutim, takav uticaj protezao se van terena, oblikujući karijere nekih od najpoznatijih fudbalera njegovog doba.

Jedan od najznačajnijih aspekata Eriksonove karijere bio je niz talentovanih igrača koje je mentorisao. Ovo su neki od njih: Karlo Anćeloti, Bruno Konti, Falkao, Đuzepe Đanini, Roberto Pruko, Frančesko Graćiani, Boniek, Roberto Bađo, Dunga, Đanluka Paljuka, Pietro Vjerhovod, Vladimir Jugović, Srečko Katanec, Atilio Lombardo, Roberto Manćini, Dejvid Plat, Rud Gulit, Siniša Mihajlović, Enriko Kieza, Valter Zenga, Klarens Sidorf, Vinćenzo Montela, Huan Sebastian Veron, Alesandro Nesta, Pavel Nedved, Alen Bokšić, Marčelo Salas, Dejan Stanković, Fernando Kouto, Kristian Vieri, Diego Simeone, Ernan Krespo, Rio Ferdinand, Sol Kempbel, Ešli Kol, Dejvid Bekam, Pol Skols, Majkl Oven, Frenk Lampard, Stiven Džerard, Vejn Runi, Džon Teri, Piter Krauč, Džejmi Karager, Kasper Šmajhel...

 

Od 2001. do 2006. godine, Erikson je preuzeo kormilo engleskog nacionalnog tima, vodeći ih kroz period koji je video pojavu nekih od najboljih talenata zemlje. Iako je njegov mandat obeležen snažnim nastupima, uključujući plasman u četvrtfinale na velikim turnirima, Svenov uticaj na engleski fudbal bio je neosporan.U kasnijem delu svoje karijere, Erikson se upustio u međunarodnu fudbalsku scenu, preuzimajući uloge u Kini i na Filipinima do 2019. godine. Njegov globalni uticaj naglašavao je njegovu prilagodljivost i stručnost u različitim fudbalskim okruženjima.

Eriksonova trenerska karijera bila je definisana ne samo zbog njegove kolekcije trofeja, već i zbog trajnog uticaja koji je imao na igrače kojima je bio mentor. Od iskusnih veterana do mladih zvezda, lista fudbalera koji su napredovali pod njegovim vođstvom svedoči o njegovom izuzetnom trenerskom umeću.

Odlazak Svena Gorana Eriksona označava kraj jedne ere u fudbalu, ali njegovo nasleđe kao možda i najvećeg trenera svih vremena nastaviće da inspiriše buduće generacije ljubitelja fudbala i profesionalaca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading