VREME JE ZA OSVETU ŠPANACA: Engleska ukrala pobedu Španiji na EP 1996!?

Autor:

Sport

13.07.2024

21:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

''Furija'' traži pravdu.

VREME JE ZA OSVETU ŠPANACA: Engleska ukrala pobedu Španiji na EP 1996!?

Foto: Profimedia

Dok se Engleska priprema za finale Evropskog prvenstva 2024. godine protiv Španije, poslednji susret ove dve ekipe na ovom takmičenju izaziva različite uspomene kod obe selekcije. Za Englesku, pobeda u penalima 1996. godine predstavlja Stjarta Pirs kao junaka, koji je šest godina kasnije uspeo da se iskupi za promašeni jedanaesterac protiv Zapadne Nemačke na Svetskom prvenstvu. Za Španiju, međutim, to je bio slučaj pljačke, jer je ekipa Havijera Klementea poražena od domaćina Euro 96.

Proboj Engleske do finala Evropskog prvenstva 2024. nije prošao bez kontroverzi, s obzirom na kritike koje je izazvala penal izjednačujući gol Harija Kejna u polufinalu protiv Holandije. Slična situacija dogodila se i u četvrtfinalu 1996. godine, kada je Španija bila frustrirana odlukama francuskog sudije Marca Batte, a neki i dan danas nisu oprostili te odluke nakon 28 godina.

Tokom tog meča na Vembliju, bilo je nekoliko ključnih trenutaka. Španija je imala dva poništena gola, dok im je uskraćen penal kada je Alfonso oboren u šesnaestercu. Engleska je na penalima pobedila nakon što je Fernando Hiero pogodio prečku, a Dejvid Sīman odbranio udarac Migelu Anhelu Nadalu.

Posle tog poraza, Španija je imala još mnogo bola da podnese kroz naredna dva Evropska prvenstva, pre nego što su konačno trijumfovali 2008. godine. Ipak, rane od tog poraza od Engleske i dalje bole.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading