RATOVI, SANKCIJE, INFLAICIJA: Da nije bilo ovih faktora, Zvezda bi imala još jedan ušati pehar u svojim vitrinama!

Autor:

Sport

29.05.2024

07:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki peh je pogodio tadašnju državu.

RATOVI, SANKCIJE, INFLAICIJA: Da nije bilo ovih faktora, Zvezda bi imala još jedan ušati pehar u svojim vitrinama!

Foto: FK Crvena zvezda

Na današnji dan dogodio se najveći uspeh na ovim prostorima koji više nikada nije ponovljne. Fudbaleri Crvene zvezde su se popeli na tron Evrope, osvojivši Ligu šampiona tog 29. maja. 1991. godine. Crveno-beli su slavili protiv tada moćnog Marseja nakon boljeg izvođenja penala pošto je nakon 120 minuta igre bilo 0:0. 

Crvenu zvezdu su tada činili majstori poput Roberta Prosinečkog, Darka Pančeva, Dejana Savićevića, Siniše Mihajlovića, Stevana Stojanovića, Ilije Najdoskog, Milorada Belodedića, Dragiše Binića, Vladimira Jugovića, Slobodana Marovića, uz neverovatnog trenera Ljupka Petrovića.  Put do titule je bio popločan teškim protivnicima poput Grasopersa, Glazgov Rendžersa, Dinama iz Drezdena i Bajern Minhena. Međutim, najveći izazov je bio Olimpik Marsej, koji je tada dominirao Evropom.

Za tadašnju državu, Jugoslaviju, nastupila su teška vremena. Rat se bližio, raspad države je bio neizbežan, a Zvezda je svojom evropskom titulu donela veliku radost u moru velikog haosa. Ono što će ostati večita enigma, koliko bi taj tim Barija dogurao da nije bio ratova, sankcija i drugih okolnosti. Tada je UEFA udarila zabranu klubovima iz Jugoslavije da učestvuju u takmičenjima pod njenim okriljem. To je bio veliki udar na naš fudbal, koji je od tada krenuo nizbrdo.

Imali smo neverovatne majstore fudbala, a sigurno da bi Zvezda došla do još bar jednog trofeja u Ligi šampiona. Neverovatan tim sa sklopom fudbalera koji su imali strašan karakter i neveorvatnu volju i želju da idu napred. Ko zna, možda se jednog dana ponovo poklope kockice, pa da sadašnja Zvezda dogura do nekih velikih razmera evropskog fudbala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading