DA LI TREBA PRATI LICE UJUTRU? Dermatolog objašnjava kada je to neophodno, a kada može da vam upropasti ten

Autor:

Lifestyle

02.06.2024

19:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svakodnevno umivanje lica je jedan od osnovnih koraka u negi kože, ali postoji li potreba za umivanjem i ujutru?

DA LI TREBA PRATI LICE UJUTRU? Dermatolog objašnjava kada je to neophodno, a kada može da vam upropasti ten

Foto: Shuttertock

Ova dilema ponovo je aktuelna, posebno zbog viralnih TikTok videa koji su pokrenuli diskusiju o ovoj temi. Dok neki stručnjaci preporučuju preskakanje jutarnjeg umivanja, drugi ističu da je to neophodno za održavanje zdravlja kože.

Da li treba prati lice ujutru?

Doktor Artur Mijan ističe da odluka o jutarnjem umivanju zavisi od više faktora, uključujući i godišnje doba. Tokom leta, povećana vlažnost vazduha može uzrokovati povećano znojenje i masniju kožu, što čini jutarnje umivanje korisnim. S druge strane, zimi, suva koža može zahtevati preskakanje jutarnjeg pranja radi očuvanja nivoa hidratacije.

Tip kože kao ključni faktor

Tip kože takođe igra ključnu ulogu u odluci o jutarnjem umivanju. Osobe sa suvom kožom ili osetljivom kožom, posebno tokom zime, možda će želeti da preskoče jutarnje umivanje kako bi sačuvale hidrataciju i izbegle isušivanje kože.

Foto: Shutterstock

Umivanje je deo obavezne nege lica

Sa druge strane, osobe sa masnom kožom ili sklonim aknama trebalo bi da peru lice ujutru i uveče kako bi uklonile višak masnoće i sprečile nastanak novih bubuljica.

Ako vaša koža nije masna i pravilno je perete pre spavanja, dr Mijan preporučuje da, ako odlučite da ne perete lice ujutru, isperete ga mlakom ili hladnom vodom. "To može pomoći da se osećate budno i osveženo bez isušivanja kože," dodaje ona. Alternativno, možete naneti lagani sloj micelarne vode.

Odluka o jutarnjem umivanju trebalo bi da se zasniva na individualnim potrebama kože. Važno je uzeti u obzir godišnje doba, tip kože i proizvode za negu koje koristite kako biste doneli najbolju odluku za svoju kožu.

Takođe, redovno čišćenje lica pre spavanja je ključno za održavanje zdrave kože.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading