SUTRA SLAVIMO SVETE MUČENIKE: Važno je da taj dan PROVEDETE OVAKO

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

27. maja obležava se dan posvećenim mučenicima koji su se borili za svoja uverenja do poslednjeg daha.

SUTRA SLAVIMO SVETE MUČENIKE: Važno je da taj dan PROVEDETE OVAKO

Foto: Wikipedia

Sutra, 27. maja obeležava se dan posvećen mučenicima Isidoru Hioskom i Maksimu. Oni su podneli žrtvu zbog čega se smatraju svecima, a borili su se za svoja uverenja do poslednjeg daha.

- Ako mi i ubiješ telo, nad dušom mojom nemaš vlasti. Ja imam istinitog i živog Boga Isusa Hrista, koji i sad u meni živi i po smrti mojoj biće sa mnom i ja sam u Njemu, i ostaću Njemu, i neću prestati da ispovedam Njegovo sveto ime dokle je duh u telu mome - rekao je tada Isidor.

Sveti Isidor, poznat po neverovatnom događaju u kojem je govorio bez jezika, predstavlja jednu od najzanimljivijih ličnosti hrišćanske tradicije. Njegova hrabrost i posvećenost veri ostavili su dubok trag u istoriji, a njegova smrt je obeležena kao dan tišine i molitve.


Muke svetog Isidora

Prema predanju, vojvoda je naredio da Isidora biju volovskim žilama pre nego što mu odseku jezik. Međutim, čak i bez jezika, Isidor je Duhom Božjim govorio i ispovedao ime Hristovo. Ovaj neverovatan događaj ostavio je vojvodu nemim, što je tumačeno kao Božja kazna.

Isidorova smrt

Nakon izricanja presude, Isidor je sa radošću prihvatio svoju sudbinu i hrabro izašao na gubilište gde mu je glava odsečena 251. godine. Njegov drug Amonije sahranio je njegovo telo, a sećanje na muke svetog Isidora se i danas obeležava kao dan tišine i molitve. U znak sećanja na svetog Isidora, vernici provode ovaj dan u tišini i molitvi, odajući počast hrabrosti i posvećenosti ovog svetitelja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading