U PETAK STE DUŽNI DA ISPOŠTUJETE OVAJ OBIČAJ, ČAK IAKO SE NISTE VENČALI PROŠLE GODINE: Slavimo MLADENCE, ovo je obavezno na TRPEZI

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove nedelje, 22. marta, Mladence slave parovi koji su se venčali prošle godine, ali postoji običaj koji bi trebalo da ispoštuju i oni koji su bili gosti na svadbi.

U PETAK STE DUŽNI DA ISPOŠTUJETE OVAJ OBIČAJ, ČAK IAKO SE NISTE VENČALI PROŠLE GODINE: Slavimo MLADENCE, ovo je obavezno na TRPEZI

Foto: Shutterstock

Ove godine Mladenci padaju 22. marta, u petak. Pravoslavni vernici 22. marta obeležavaju praznik Svetih 40 mučenika Sevastijskih, poznat i kao Mladenci. Ovaj dan je posvećen uspomeni na stradanje četrdeset rimskih mladića - vojnika jednog puka u gradu Sevastiji. Njihova hrabra i nepokolebljiva vera u Isusa Hrista dovela ih je do mučeničke smrti.

Ono što bi svi trebalo da ispoštuju na Mladence, jeste da odu kod onog para kod kog su prošle godine bili na svadbi. To je starinski običaj, ali danas na Mladence najčešće dolaze samo oni koji su najbliži paru. Ovaj dan proslavljaju parovi koji su venčali od prošlog 22. marta pa do ovog.

Tradicionalno se prave kolači mladenčići, 41 komad, odnosno taj jedan dodaje se za nerođeno dete jer se paru želi prinova.

Foto: YouTube/ Mikina Kuhinja

Recept za mladenčiće

Sastojci:

Za podizanje testa:

  • 50 mililitara mlake vode
  • 1 suvi kvasac
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike brašna

Za testo:

  • 3 dl mlake kisele vode
  • 70 mililitara ulja
  • 50 grama šećera
  • 1/3 kesice cimeta
  • sok i kora limuna
  • par kapi arome vanile
  • 600 grama brašna za testo + 50 grama za posipanje
  • 1 kašičica soli

Još:

  • 150 grama meda
  • 100 grama seckanih oraha

Priprema:

Prvo napravite smesu za podizanje testa. Potom prekrijte providnom folijom i ostavite 10 minuta da naraste. Smesu potom prebacite u veću posudu i sipajte sve sastojke koje ste odvojili za testo, a onda mutite dok ne dobijete smesu koja je jednaka. Ne morate odmah svo brašno ubaciti već postepeno. Stavite brašno na radnu površinu i prebacite testo kako biste ga premesili. Potom drugu činiju nauljite. Loptu od testa prebacite u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom, pokrijte dodatno i krpom i ostavite tako 30 minuta da naraste.

Foto: Shutterstock

Za Mladence se spremaju mladenčići

Testo rasklagijajte nakon što je stajalo. Potom čašom vadite manje krugove. Krugove stavite u pleh na papir za pečenje. Pleh prekrijte providnom folijom i krpom, a onda nakon 20 minuta se nastavlja priprema.

Malo izdubite slamčicom sredinu. Pecite takvo testo na 180 stepeni oko 20 minuta. 

Kada su mladenčići spremni, pripremamo preliv. Sačekajte da se malo prohlade, a onda ih mažite medom i pospite mlevenim orahom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading