NE TRLJAJTE OČI! Doktor upozorava zašto ova navika može biti opasna

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li znate zašto ne smete da trljate oči?

NE TRLJAJTE OČI! Doktor upozorava zašto ova navika može biti opasna

Foto: Shutterstock

Svi mi ponekad osetimo taj dosadni svrab u uglu oka i želimo da ga protrljamo, ali lekari upozoravaju da to može biti loša ideja iz više razloga. Trljanje očiju može biti znak prisustva prljavštine ili prašine koja izaziva iritaciju, ali takođe može biti simptom nekog zdravstvenog stanja. Na primer, infekcije poput konjunktivitisa mogu izazvati svrab, a konjunktivitis je zarazan, pa trljanje očiju može dovesti do širenja infekcije. Alergije i stanja poput polenske groznice takođe mogu izazvati svrab očiju, koji se obično može lečiti uzimanjem lekova protiv alergije. Ostala stanja koja mogu dovesti do svraba očiju uključuju naprezanje očiju, koje može nastati zbog predugog gledanja u ekran telefona ili računara, kao i suve oči, kada vaše oči ne proizvode dovoljno suza, što rezultira suvim i često iritiranim očima.

Opasnosti trljanja očiju

Oftalmolog dr Imejn Tarib upozorila je na opasnosti trljanja očiju, navodeći da to može izazvati stanja poput keratokonusa, kao i da može pogoršati podočnjake, bore i krvave oči. Ona savetuje da umesto direktnog trljanja očiju, pređete mekanim delom prsta oko očne jabučice kako biste ublažili svrab. Takođe je naglasila važnost čistih prstiju kako biste sprečili infekciju ili širenje zaraze, piše "Najzena".

Šta ako ipak morate trljati oči?

U situacijama kada apsolutno ne možete da ne dirate oči, dr Tarib savetuje da to radite pažljivo i sa čistim prstima. Međutim, ukoliko nakon trljanja očiju osetite bilo kakve simptome kao što su bol u oku, osetljivost na svetlost, smanjen ili zamagljen vid, crvenilo ili upala, ili osećaj mučnine i umora, važno je odmah potražiti medicinsku pomoć jer to može biti znak oštećenja oka.

Heltlajn tvrdi da trljanje očiju može biti opasno.

- Trljanje očiju može značiti mnogo. Možda imate infekciju oka, alergiju ili neko drugo zdravstveno stanje - poručuju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading