MOGU DA BUDU IZVOR INFEKCIJE: Lekari tvrde da svako veče treba oprati ova 4 dela tela, a jedan SVI preskaču!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

07.06.2024

10:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Higijena je ključna za očuvanje dobrog zdravlja, a redovno pranje određenih delova tela pre spavanja može značajno doprineti očuvanju svežine i sprečavanju infekcija.

MOGU DA BUDU IZVOR INFEKCIJE: Lekari tvrde da svako veče treba oprati ova 4 dela tela, a jedan SVI preskaču!

Foto: Daniel Grilll / Tetra Images / Profimedia

 Evo kojim delovima tela treba posvetiti posebnu pažnju pre odlaska na počinak:

Stopala

Stručnjaci ističu da je redovno pranje stopala pre spavanja od izuzetne važnosti, posebno zbog mogućnosti razvoja neprijatnog mirisa i gljivica.

Kako navodi doktor Tom Birnaki, američki podolog, pranje stopala sapunom i vodom može da sprečiti pojavu infekcije noktiju i gljivica, posebno ako se temeljno istrljaju pete i razmaci između prstiju.

Foto: Karl Grant/ImageSource/Profimedia

Jedan deo tela svi preskaču tokom tuširanja

Jezik

Jezik je često zanemaren deo oralne higijene, a može biti izvor lošeg zadaha i razvoja bakterija. Pre spavanja, važno je očistiti jezik četkicom za zube ili četkicom namenjenom za čišćenje jezika kako bi se sprečili potencijalni problemi sa zdravljem usne duplje.

Iza uva

Koža iza uva često je zanemarena prilikom higijene, a može biti podložna nakupljanju ulja i znoja, stvarajući idealno okruženje za razvoj bakterija. Pranje ovog područja sapunom i vodom pre spavanja može da spreči neprijatan miris i infekcije.

Ispod pazuha

Slično kao i stopala, područje ispod pazuha može biti izloženo razvoju bakterija usled znojenja, te redovno pranje toplom vodom i sapunom pre spavanja može sprečiti infekcije i neugodne mirise.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading