KARDIOLOZI OTKRILI KOJE VOĆE OBAVEZNO JEDU SVAKI DAN: Sprečava 80 odsto bolesti srca!

Autor:

Lifestyle

18.06.2024

11:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po procenama lekara, oko 80 odsto srčanih bolesti moguće je sprečiti kroz ishranu i životne navike.

KARDIOLOZI OTKRILI KOJE VOĆE OBAVEZNO JEDU SVAKI DAN: Sprečava 80 odsto bolesti srca!

Foto: Shutterstock

Zato je zanimljivo pogledati koje voće preporučuju tri poznata kardiologa.

Bobičasto voće - bogato antioksidantima i vlaknima

Kardiolozi preporučuju konzumiranje bobičastog voća zbog njegovih brojnih zdravstvenih benefita. Doktor Džo Gelbman ističe da su bobice bogate antioksidantima i vlaknima, što ih čini odličnim izborom za podršku zdravlju srca. Vlakna su ključna za održavanje niskog nivoa holesterola i krvnog pritiska, dok antioksidanti pomažu u zaštiti organizma od slobodnih radikala.

Republika

Foto: Shutterstock

Banane su nezaobilazne u zaštiti srca

Jabuke - antioksidantne osobine i nizak glikemijski indeks

Doktor Dipak Vivek preporučuje jabuke zbog njihovih antioksidantnih svojstava, prisustva polifenola i flavonoida, kao i zbog niskog glikemijskog indeksa. Osim toga, jabuke su dobar izvor vlakana, vitamina C i kalijuma, što dodatno podržava zdravlje srca. Njegova preporuka je da se jabuka konzumira kao užina ili da se dodaje u salate, kako bi se unapredile energetske rezerve i spriječili grčevi u mišićima.

Banane - podrška srcu i drugim vitalnim funkcijama

Doktor Sušant Kaire ističe banane kao izuzetno korisno voće za zdravlje srca. Osim što su bogate dijetetskim vlaknima, vitaminom C, vitaminom B6, kalijumom, magnezijumom i antioksidansima, banane imaju pozitivan uticaj na varenje, imuni sistem, razvoj mozga i nervni sistem. Njihova raznovrsnost u nutrijentima čini ih izuzetno korisnim za opšte zdravlje organizma, a posebno za podršku kardiovaskularnom sistemu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading