OD SAPUNA DO ČAJEVA: Kako da na prirodan način smanjite znojenje?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

08.06.2024

22:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada se znojite više nego što je normalno, to može da bude veoma neprijatno.

OD SAPUNA DO ČAJEVA: Kako da na prirodan način smanjite znojenje?

Foto: LEA PATERSON / Sciencephoto / Profimedia

Hiperhidroza je medicinsko stanje koje pogađa ljude koji se znoje četiri ili pet puta više od uobičajenog, ali postoji nekoliko trikova koji mogu pomoći u smanjenju ovog problema.

Sveže izlučeni znoj je bezbojna tečnost bez mirisa, ali u kombinaciji sa bakterijama s površine, može poprimiti neprijatan miris.

Neki ljudi se pojačano znoje iako ne postoje specifični razlozi za to, a faktori poput hrane, pića, raspoloženja, lekova i hormonalne neravnoteže mogu uticati na znojenje i miris znoja.

Izbor sapuna za smanjenje znojenja

Važno je odabrati sapun ili antibakterijska sredstva za pranje koji, i nakon pranja, na koži ostavljaju sastojke koji nastavljaju da ubijaju bakterije.

U slučaju osetljive kože, preporučuje se upotreba sapuna samo na problematičnim mestima. U apotekama se mogu pronaći i antibakterijska hirurška sredstva za pranje koja su izuzetno efikasna.

Foto: shutterstock

Prirodni lekovi protiv prekomernog znojenja

Prirodna rešenja za smanjenje znojenja

Tonik od hamamelisa može biti koristan za smanjenje znojenja. Ova osvežavajuća tečnost isušuje kožu i ostavlja prijatan miris.

Takođe, soda bikarbona ili kukuruzno brašno se preporučuju umesto kupovnih pudera, jer upijaju vlagu i ubijaju neželjene bakterije.

Čaj od žalfije i limun takođe mogu biti od pomoći u borbi protiv bakterija i neprijatnih mirisa.

Tanin koji se nalazi u čaju od žalfije deluje slično kao prirodni antiperspirant, dok limun menja pH vrednost kože čineći je manje prijatnom za bakterije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading