OVO SVI RADIMO, A TO JE KATASTROFA ZA ZDRAVLJE: Namirnice koje nikako ne treba jesti zajedno!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

04.06.2024

16:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kombinacija namirnica u ishrani može imati značajan uticaj na naše zdravlje.

OVO SVI RADIMO, A TO JE KATASTROFA ZA ZDRAVLJE: Namirnice koje nikako ne treba jesti zajedno!

Foto: Tetiana Chernykova/Alamy/Profimedia

Nutricionisti ističu da je važno voditi računa o tome koje namirnice konzumiramo zajedno, kako bismo olakšali proces varenja i obezbedili organizmu optimalnu iskoristljivost hranljivih sastojaka.

Štetne kombinacije namirnica

Nutricionisti upozoravaju da su određene kombinacije namirnica štetne po organizam. Na primer, kombinovanje proteina sa proteinima, poput slanine i jaja, može opteretiti probavni sistem, dok konzumiranje gotove hrane bogate masnoćama i konzervansima u kombinaciji sa šećerom može dovesti do stvaranja citokina, izazivanja upale i ubrzanja procesa starenja.

Vino i kolač

Alkohol podiže nivo šećera u krvi i povećava proizvodnju insulina, zbog čega će se velika količina šećera u dezertu odmah smestiti u masne naslage i dugoročno dovesti do nezdravog gojenja.

Foto: Shutterstock

Jaja sa slaninom

Testenina s paradajzom

Paradajz je kiseo i može izazvati probleme ako se jede s namirnicama bogatim i skrobom i ugljenim hidratima. Problem može stvoriti i pica, ili pirinač, odnosno slatki krumpir. Takva kombinacija izaziva povećani umor vrlo brzo nakon obroka.

Paradajz i krastavac

Kombinacije namirnica poput krastavca i paradajza, kao i paradajza sa namirnicama bogatim skrobom i ugljenim hidratima, mogu ometati apsorpciju određenih hranljivih sastojaka i izazvati neželjene efekte poput umora i osećaja težine u želucu.

Hamburger i pomfrit

Važno je obratiti pažnju i na kombinaciju mesa i krompira, s obzirom na to da proteine i ugljene hidrate nije preporučljivo konzumirati zajedno.

Banana i mleko

Ta kombinacija često stvara osećaj težine u želucu. Međutim, ako, baš volite frape od banana, odaberite zrelu bananu i dodajte kardamom ili muskatni oraščić koji će olakšati varenje frapea. Kravlje mleko možete zameniti bademovim ili pirinčanim.

Saveti za pravilnu kombinaciju namirnica

Ukoliko želite da se pridržavate pravilne ishrane, nutricionisti preporučuju da obratite pažnju na kombinacije namirnica i da razmotrite zamenu određenih sastojaka kako biste olakšali proces varenja. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading