PRESTANITE DA BACATE KORU OD POMORANDŽE: Ona može da vam produži život!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

02.06.2024

10:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kora pomorandže, inače često odbačena kao nepoželjan deo voća, može zapravo da bude ključni saveznik u očuvanju zdravlja srca, pokazuju najnovija istraživanja.

PRESTANITE DA BACATE KORU OD POMORANDŽE: Ona može da vam produži život!

Foto: shutterstock

Ovo otkriće potiče sa Univerziteta Florida i američkog Ministarstva poljoprivrede, gde su naučnici identifikovali bioaktivno jedinjenje, feruloilputrescin (FP), koje se nalazi u kori pomorandže.

Nova otkrića i potencijal za zdravlje srca

Studija objavljena u časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" sprovedena je na miševima koji su šest nedelja konzumirali ekstrakt kore pomorandže bogat FP-om. Rezultati su bili iznenađujući - primećeno je smanjenje biomarkera u krvi povezanih sa upalom i kardiovaskularnim oboljenjima.

Čak i kada su miševi konzumirali hranu sa visokim sadržajem masti, grupa koja je dobijala dnevne doze FP-a je pokazala manji nivo masnoća u krvi u poređenju sa kontrolnom grupom.

Interesantno je da je FP prvobitno pronađen u listovima i soku grejpfruta, ali takođe se javlja i u pomorandžama, dok nije prisutan u limeti, limunu i mandarinama.

Republika

Foto: Photo by Noah Buscher on Unsplash

U kori pomorandže se nalazi mnogo vitamina i antioksidanta

Ovo otkriće otvara nova pitanja vezana za raznolikost bioaktivnih jedinjenja u citrusnom voću i potencijalne koristi po zdravlje koje oni nose.

Kora pomorandže - zapostavljeno blago

S obzirom na činjenicu da se svake godine 32 miliona tona kore pomorandže baci kao otpad, postavlja se pitanje da li možemo iskoristiti ovo blago na koristan način.

Kora pomorandže sadrži impresivnu koncentraciju vitamina, antioksidanata i limonena, koji ima antiinflamatorna i antikancerogena svojstva, što je čini izuzetno dragocenom za očuvanje zdravlja.

Za zdrava creva i srca

Pored vitamina i antioksidanata, kora pomorandže sadrži i FP koji, kako se pokazalo, može da spreči određene bakterije u crevima da oslobode nusproizvod koji je povezan sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, gojaznosti i dijabetesa tipa 2. Ovo otkriće ukazuje na potencijalnu ulogu FP-a u očuvanju zdravlja creva i srca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading