ZABORAVITE KOLIKO IH SE PLAŠITE: Kada ovo čujete, nikada više nećete ubiti PAUKA u kući!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

28.05.2024

22:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji nekoliko važnih razloga zbog čega nikako ne smete da ubijete pauka kada ga vidite u kući.

ZABORAVITE KOLIKO IH SE PLAŠITE: Kada ovo čujete, nikada više nećete ubiti PAUKA u kući!

Foto: Shutterstock

Da, jasno nam je da se mnogo ljudi osesivno plaši paukova, ali bez obzira što oni često izazivaju strah, zapravo mogu da imaju veoma pozitivan uticaj na životnu sredinu u kojoj se nalaze.

Korisnost paukova

Većina paukova koji se mogu naći u domovima nije opasna po ljude. Čak su neki od njih veoma korisni jer se hrane štetočinama poput bubašvaba, moljaca i insekata koji prenose bolesti kao što su komarci.

Na primer, u Africi postoji vrsta pauka poznata kao skakač, koja se hrani isključivo komarcima punim krvi. Ovo je samo jedan od primera kako paukovi mogu doprineti zaštiti našeg zdravlja.

Istraživanje objavljeno u magazinu The Science of Nature otkrilo je da svi pauci na svetu godišnje pojedu između 400 i 800 tona insekata i drugih malih životinja.

Republika

Foto: Shutterstock

Zašto su paukovi korisni i važni?

Ovo jasno pokazuje kakvu ulogu imaju paukovi u održavanju balansa u prirodi.

Medicinska važnost paukova

Paukova mreža se tradicionalno koristila u narodnoj medicini za zaceljivanje rana i smanjenje krvarenja. Moderna medicina je otkrila da je paukova mreža bogata antiseptikom vebicilinom i vitaminom K, koji igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi.

Rešenje za strah od paukova

Iako je strah od paukova sasvim prirodan, umesto da ih ubijate, preporučuje se da ih uhvatite u neku posudicu i pustite nazad u prirodu. Na taj način možete sačuvati korisnu ulogu paukova u ekosistemu, a istovremeno da smanjite svoj strah od njih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading