DOKTORKA SAVIĆ TVRDI DA SE SIMPTOMI DIJABETESA MOGU VIDETI U OKU: Hitno proverite šećer, ako videte OVO

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dijabetes pogađa ljude širom sveta, a jedna od komplikacija istog je gubitak vida.

DOKTORKA SAVIĆ TVRDI DA SE SIMPTOMI DIJABETESA MOGU VIDETI U OKU: Hitno proverite šećer, ako videte OVO

Foto: Printscreen / Prva TV

Dijabetes je hronično oboljenje koje pogađa ogroman broj ljudi širom sveta, sa više od 400 miliona obolelih u uzrastu od 20 do 79 godina. U Srbiji, prema procenama Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", dijabetes ima više od 12 odsto populacije. Međutim, ono što čini dijabetes zaista opasnim nisu samo promene u nivou šećera u krvi, već i potencijalne komplikacije koje može izazvati. Oftamolog dr Kristina Savić ističe da dijabetes može izazvati niz bolesti i komplikacija, posebno na organima vida. Dijabetesna retinopatija je jedna od najčešćih komplikacija koja može uzrokovati gubitak vida, a često se otkriva kasno, teško se leči i progresivna je. 

- On praktično ostavlja komplikacije na svim sistemima i organima. Iz moje oblasti kada govorimo o oku, mogu da se jave komplikacije na svim delovima oka. U fokusu je dijabetesna retinopatija jer se dosta kasno otkriva, teško leči i dosta je uporna i progresivna. Vrlo često zna da bude i skrivena - objašnjava oftamolog.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Simptomi dijabetesa koji se vide u oku

Simptomi retinopatije su:

  • Nekada se kao prvi simptomi javljaju zamućenja u staklastom telu koja pacijent vidi u vidnom polju
  • Gubitak dela vidnog polja koji nastaje zbog krvavljenja u oku
  • Smanjenje "noćnog" vida
  • Slabiji centralni vid (što pacijent primeti prilikom čitanja) kada promene zahvate makulu (žutu mrlju).
  • U uznapredovaloj fazi bolesti javlja se gubitak vida ili zbog obimnog krvavljenja u staklastom telu, ili zbog ablacije retine, prenosi "Mondo".

    Takođe, neke od najtežih posledice dijabetesa osim gubitka vida, su i gubitak sluha, oštećenje nerava i krvnih sudova. Zbog toga je važno da se na vreme obavaljaju preventivni pregledi.

    Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    BONUS VIDEO:

    Komentari (0)

    Loading