MUČI VAS STALNI ZATVOR? Uveče pojedite šaku OVOGA i probava će raditi kao sat!

Autor:

Lifestyle

05.06.2024

20:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci ističu važnost zdrave probave za opšte blagostanje organizma.

MUČI VAS STALNI ZATVOR? Uveče pojedite šaku OVOGA i probava će raditi kao sat!

Foto: shutterstock

Naša ishrana igra ključnu ulogu u tome, a redovno pražnjenje creva je važan faktor. Ipak, retko se govori o večernjim ritualima koji mogu da poboljšaju probavu narednog dana.

Nakon što se konzumira šaka leblebija uveče, već ujutru se mogu osetiti rezultati i olakšanje. Dijetetičarka Izabel Vaskez ističe da su vlakna glavni saveznik u borbi protiv zatvora, a leblebije su bogate upravo tim vlaknima.

Nažalost, većina ljudi ne unosi dovoljno vlakana u svakodnevnoj ishrani, što može dovesti do problema sa varenjem.

Zašto su leblebije ključne?

Vlakna pomažu zadržavanju vode u stolici, olakšavajući njen prolazak kroz creva. Nedostatak tečnosti može pogoršati zatvor, zato je važno povećati unos tečnosti kada se povećava unos vlakana.

Priprema leblebija

Priprema leblebija je jednostavna - mogu se uzeti iz konzerve, začiniti po želji i peći u rerni ili ih nabaviti u obližnjem supermarketu. Bez obzira na vrstu leblebija, ova mahunarka je prebogata proteinima i vlaknima, što je čini idealnim izborom za olakšanje probave.

Foto: Shutterstock

Vaši problemi sa probavom će biti brzo rešeni

Napici za ubrzanje probave

Pored leblebija, postoje i različiti napici koji se koriste u cilju ubrzanja probave. Svaki od njih ima svoje specifičnosti i način konzumiranja koji ih čini efikasnima.

Značaj vlakana i tečnosti

Vlakna su ključna za zdravu probavu, ali je takođe važno unositi dovoljno tečnosti. Nedostatak tečnosti može neutralisati pozitivan uticaj vlakana na probavu, zato je važno povećati unos tečnosti istovremeno sa povećanjem unosa vlakana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading