KARDIOLOG OTKRIO ZAŠTO MERI PRITISAK NA DESNOJ RUCI: Ako vidite ove CIFRE, to je znak za crveni alarm!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

25.05.2024

17:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina ljudi pritisak meri na levoj ruci, jer se računa da je ona bliža srcu. Međutim, ako želite da imate pun uvid u svoje zdravlje, dobro je da povremeno izmerite pritisak i na desnoj ruci.

KARDIOLOG OTKRIO ZAŠTO MERI PRITISAK NA DESNOJ RUCI: Ako vidite ove CIFRE, to je znak za crveni alarm!

Foto: Shutterstock

Kardiolog Majkl Ekerman ističe da je razlika u merenju krvnog pritiska na desnoj i levoj ruci očekivana, ali određene vrednosti mogu da budu znak za uzbunu.

Naime, razlika od 10-15 mm je uobičajena, međutim, ako prelazi ove cifre, to može da bude simptom ozbiljnih bolesti.

Potencijalni uzroci različitog pritiska

Kardiolog Ekerman objašnjava da postoje različiti uzroci koji mogu dovesti do razlike u krvnom pritisku. Povećano opterećenje jedne ruke može biti jedan od razloga, ali takođe postoje i patološki uzroci kao što su sindrom skalenskog mišića, benigni i maligni tumori koji mogu uzrokovati sužavanje arterija, ateroskleroza i taloženje plakova holesterola na zidovima krvnih sudova.

Patološki uzroci različitog pritiska

Ekerman ističe da postoji nekoliko patoloških uzroka koji mogu dovesti do različitog pritiska na rukama. Sindrom skalenskog mišića, koji uzrokuje spazam i "otvrdnjavanje" arterije, može biti jedan od uzroka.

Takođe, prisustvo benignih i malignih tumora može dovesti do sužavanja arterija, ateroskleroze i taloženja plakova holesterola na zidovima krvnih sudova, što može uticati na promene krvnog pritiska.

Ekerman naglašava da različit pritisak u rukama može biti posledica pojedinačnih anomalija povezanih sa lokacijom arterija. Stoga je važno da se razlike u merenju krvnog pritiska na obe ruke dodatno ispitaju kako bi se utvrdili mogući uzroci i preduzele odgovarajuće mere.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading