MOGU DA IZAZOVU BOL U STOMAKU I NADIMANJE: Ko nikako ne sme da jede banane?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

05.05.2024

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Banane su omiljeno voće mnogih ljudi, ne samo zbog svog ukusa, već i zbog bogatog sadržaja vitamina i minerala koji su korisni za održavanje optimalnog zdravlja.

MOGU DA IZAZOVU BOL U STOMAKU I NADIMANJE: Ko nikako ne sme da jede banane?

Foto: Shutterstock

Međutim, kao i kod većine namirnica, preterana konzumacija može dovesti do određenih zdravstvenih rizika.

Prednosti konzumiranja banana

Banane su poznate po svojim brojnim prednostima, uključujući povećanje nivoa energije, poboljšanje strukture mišića, podsticanje varenja i bogatstvo antioksidanasa, magnezijuma, vitamina C, vitamina B6 i folne kiseline. Osim toga, one su odličan izvor kalijuma, koji je važan za održavanje zdravlja srca.

Zdravstveni rizici od preterane konzumacije

Iako su banane hranljive, preterana konzumacija može biti problematična za određene grupe ljudi. Na primer, osobe koje pate od alergija, astme i atopijskog dermatitisa mogu imati negativne reakcije na banane, što može rezultirati svrabom i promenama na koži.

Foto: pixabay.com

Ko mora da izbegava banane?

Takođe, zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata i šećera, konzumiranje velikih količina banana može dovesti do naglog povećanja nivoa šećera u krvi, posebno kod osoba koje imaju dijabetes.

Zbog toga se preporučuje kontrola porcija i pažljivo kombinovanje banana sa namirnicama koje sadrže proteine ili povrće bez skroba.

Ostali zdravstveni faktori

Kalijum, koji se nalazi u velikim količinama u bananama, može biti problematičan za osobe sa povišenim nivoom kalijuma, kao što su bubrežni bolesnici. Takođe, banane sadrže oligo-fruktan, jedinjenje koje može izazvati probleme kod ljudi sa sindromom iritabilnog creva, manifestujući se kroz bol u stomaku i nadimanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading