DOBILA JE MALI OSIP I POČELO JE DA JOJ ZVONI U GLAVI: Ignorisala je simptome, završila je u bolnici, a sati su je delili od sigurne smrti

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

05.05.2024

11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon povratka sa odmora, Klaudija Gil iz Novog Južnog Velsa doživela je ozbiljne zdravstvene probleme koji su je odveli u bolnicu.

DOBILA JE MALI OSIP I POČELO JE DA JOJ ZVONI U GLAVI: Ignorisala je simptome, završila je u bolnici, a sati su je delili od sigurne smrti

Foto: Shutterstock

Simptomi koje je doživela bili su raznoliki i zastrašujući - umor, osetljivost ušiju na zvuk, zvonjenje u glavi, ukočen vrat, povraćanje i gubitak svesti.

Lekari su dijagnostikovali meningokoknu B bakterijsku infekciju, koja može da izazove meningitis. Važno je istaći da je brza reakcija lekara bila ključna za Klaudijin oporavak, a isto tako je naglašeno da je važno prepoznati sve simptome ove opasne bolesti kako bi se pravovremeno reagovalo. Doktori su joj rekli da je došla u bolnicu kasnije, verovatno bi umrla...

Iako su smrtni slučajevi od meningokoka u Australiji relativno retki zahvaljujući pokrivenosti vakcinama, nedavni slučajevi u Zapadnoj Australiji podsećaju nas na ozbiljnost ove bolesti.

Republika

Foto: Shutterstok

Ignorisanje simptoma je moglo da je skupo košta

U 2022. godini, 23-godišnji Brejden Četer je preminuo od meningokoke B, dok su 2023. zabeležena 143 laboratorijski potvrđena slučaja svih meningokoknih varijanti, najčešće kod dece od 15 do 19 godina. Iako vakcina za ovu bolest postoji i besplatna je za određene grupe ljudi, važno je naglasiti da je prepoznavanje simptoma ključno za brzu reakciju i lečenje.

Značaj pravovremenog prepoznavanja simptoma

Klaudija Gil ističe da je pravovremeno prepoznavanje simptoma ključno za reakciju i lečenje ove opasne bolesti. Ona je nakon osipa doživela niz simptoma, uključujući osetljivost na svetlost i zvuk, ukočen vrat, mučninu i povraćanje. Svesna važnosti informisanja javnosti o simptomima, Gil želi da podeli svoje iskustvo kako bi druge osobe mogle da prepoznaju potencijalne simptome meningitisa i reaguju na vreme.

Prevencija i dalje važna

Iako su slučajevi meningokoka retki, važno je naglasiti da prevencija igra ključnu ulogu u zaštiti populacije od ove opasne bolesti. Vakcinacija, informisanje o simptomima i brza reakcija lekara su od suštinskog značaja u borbi protiv meningitisa. Ovo je važan podsjetnik da iako su retki, smrtonosni slučajevi od ove bolesti i dalje postoje i da je važno biti informisan i proaktivan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading