PODMUKLA BOLEST KOJA NEMA SIMPTOME: Povišen očni pritisak može da dovede do gubitka vida!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

06.05.2024

22:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povišen očni pritisak je ozbiljno zdravstveno stanje koje može dovesti do gubitka vida, a što je posebno opasno jeste to što često ne uzrokuje nikakve simptome.

PODMUKLA BOLEST KOJA NEMA SIMPTOME: Povišen očni pritisak može da dovede do gubitka vida!

Foto: Shutterstock

Doktor Ivan Đurić, lekar opšte prakse, objašnjava da normalan očni pritisak treba da se kreće od 8 do 12 donji, a do 21-22 milimetara živinog stuba gornji pritisak.

Kada dođe do začepljenja u kanalima koji odvode tečnost iz oka, pritisak raste, a tečnost se zadržava u oku, što može dovesti do ozbiljnih posledica.

Simptomi i rizici povećanog očnog pritiska

Pacijenti često ne osećaju nikakve tegobe kada im se očni pritisak poveća, što ga čini podmuklom bolešću. Povećan pritisak ne stvara prepoznatljive simptome sve dok ne dođe do oštećenja očnog nerva i razvoja glaukoma, bolesti koja može dovesti do slepila.

Postoje određeni faktori rizika koji mogu povećati verovatnoću razvoja ovog stanja, kao što su nasledni faktori, povrede očiju, astma, hronični bronhitis ili korišćenje kortikosteroida.

Foto: shutterstock

Kako se leči povišeni očni pritisak?

Lečenje povišenog očnog pritiska

Doktorr Đurić ističe za "Kurir"da povišeni očni pritisak može da se leči, ali je važno da se terapija redovno koristi. Oftalmolog određuje terapiju, koja uglavnom podrazumeva korišćenje lekova, a jednom započeta terapija najčešće je doživotna. Bitno je naglasiti da, jednom kada dođe do oštećenja očnog nerva, povratka na staro više nema.

Povećan očni pritisak može biti podmukla bolest koja često prolazi neprimećeno, ali može dovesti do ozbiljnih posledica poput gubitka vida.

Redovne oftalmološke kontrole su ključne za otkrivanje ovog stanja, pogotovo ako postoje faktori rizika kao što su nasledni predispozicija, bolesti disajnih puteva ili povrede očiju. Ukoliko se povišen očni pritisak otkrije na vreme, adekvatna terapija može usporiti ili zaustaviti napredovanje ovog stanja i sprečiti ozbiljne komplikacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading