NAMIRNICE KOJE SRCE UOPŠTE NE PODNOSI: Kardiolog je sastavio listu - hrana koja doprinosi DIJABETESU I UPALI!
Omiljene obroke sačuvajte samo za povremeno uživanje, ili se bar potrudite da uzmete zdraviju verziju ako želite da olakšate sebi na putu ka ishrani koja je kvalitetna za srce.

Foto: shutterstock
Kako da srce bude zdravo, a godine prolaze? Izbegavajte ove obroke i međuobroke, kao i sve što je štetno za telo i generalno zdravlje. Ne morate se potpuno odreći onoga što volite, već možete pronaći i zdrave zamene.
Evo šta morate izbaciti iz ishrane
1. Prodavnice brze hrane
Nauka nije sasvim precizna kada je reč o tome da li su zasićene masti u vezi sa srčanim oboljenjima. Kada se konzumira u određenim količnima, govedina bi mogla da ima koristi, objašnjava Regina Rdruz, profesorka kardiologije. Ipak, kaže da "zasićene masti iz životinja, pogotovo u kombinaciji s ugljenim hidratima, imaju štetan učinak na zdravlje srca."

Foto: Izvor: Pixabay/MariaGutebring
2. Prerađeno meso
Naresci i suhomesnati proizvodi mogu da imaju mnogo zasićenih masti. Ali čak i opcije s niskim udelom masnoće imaju visok udeo soli.
- Većina ljudi trebala bi biti na dijeti s ograničenim unosom soli zbog povezanosti natrijuma s visokim krvnim pritiskom - kaže dr. Laksmi Mejta.
3. Hrana pržena na ulju
Nekoliko studija povezalo je konzumaciju pržene hrane, poput pomfrita, pržene piletine i grickalica, s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Konvencionalne metode prženja stvaraju transmasnoće, vrstu masti za koju se pokazalo da podiže lošu vrstu holesterola i snižava dobru.
- Ako kod kuće spremate prženice s povrćem i pripremate je s maslinovim uljem i kokosovim uljem, u tome sigurno nema ništa loše. Ali ono što većina ljudi shvata kao tipičnu prženu hranu, vrste koje ne pripremate kod kuće, svakako treba izbegavati - savetuje doktorka Rdruz.
Foto: printscreen/Poprawne przepisy
4. Šećer
Dugi niz godina mast je smatrana najvećim uzrokom bolesti srca a da ima veze sa ishranom. Ali izveštaj od prošle godine u JAMA Internal Medicine otkrilo je da su studije koje je finansirala industrija šećera uveliko odgovorne za promenu uverenja. Sada, stručnjaci kažu da ishrana s visokim udelom dodatog šećera može biti jednako velika pretnja jer pridonosi upalama, visokom holesterolu i dijabetesu, što je sve faktor rizika za bolesti srca.
Foto: Printscreen/ YouTube/Kochen mit Hanna
5. Bezalkoholna pića i sokovi
Za Amerikance izvor šećera nije hrana već piće. Nedavni izveštaji pokazali su da je više od 60 odsto dece, 54 odsto odraslih muškaraca i 45 odsto odraslih žena pilo barem jedno gazirano piće ili piće zaslađeno šećerom dnevno između 2011. i 2014. godine, piše "Tajm".
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)