AKO IMATE GLAVOBOLJU POJEDITE JEDNU OD OVIH 12 NAMIRNICA: Bol prestaje odmah, a evo šta je jasan OKIDAČ migrene!

Autor: N.J.

Lifestyle

02.02.2023

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako imate česte glavobolje verovatno znate da određena hrana može izazvati kontra efekat, ali i da postoji ona koja će smiriti simptome.

AKO IMATE GLAVOBOLJU POJEDITE JEDNU OD OVIH 12 NAMIRNICA: Bol prestaje odmah, a evo šta je jasan OKIDAČ migrene!

Foto: shutterstock

Frižider

Glavobolja iz različitih razloga prisutna je svakodnevno. Nekada se verovatno osećate kao da ni lekovi ne pomažu. Zato pokušajte da prebacite fokus na hranu koja može smanjiti simptome glavobolje.

- Kada pokuašavate da smanjite simptome ono što jedete i kada jedete može napraviti razliku - kaže doktorka Vini Braun.

Pročitajte nekoliko saveta doktorke šta da promenite u ishrani kako biste bolje kontrolisali bolove. Ako se borite sa glavoboljom jedite ovo:

1. Banane

Banane su bogate magnezijumom i bolje je da jedete to nego slatkiše. Imaju 74 odsto vode i značajno pomažu ljudima koji imaju glavobolje.

Foto: pexels.com

Ovsena kaša sa bananama i čia semenom

2. Lubenica

Ona takođe ima veliki procenat vode.  Uzimanje puno vode - ispijanjem i konzumiranjem hrane koja sadrži puno vode - pomoći će vam da ostanete hidrirani.

Uzimanje dovoljno tečnosti važno je za sve aspekte zdravlja, uključujući i migrenu, kaže doktorka. Otprilike jedna od tri osobe koja se bori sa migrenom kaže da je dehidracija okidač.

3. Semenke

Dnevno dajte prioritet velikim količinama hrane bogate magnezijumom i to jedan je od najboljih načina za suzbijanje ovih glavobolja, kaže doktorka. Jedite čia semenke, semenke bundeve i lan.

4. Biljni čajevi

- Nana može biti efikasna u ublažavanju pritiska u sinusima - kaže doktorka i objašanjava da može pomoći i čaj od đumbira.

5. Kafa

Kafa sadrži kofein koji se dodaje nekim lekovima protiv glavobolje. Kafa može biti brzo rešenje za galvobolju, ali morate znati da kofein ostaje u organizumu do pet sati. Čak i kafa bez kofeina ima malo kofeina, objašnjava doktorka.

6. Čokolada

Većina tamne čokolade ima 40 do 50 miligrama kofeina po porciji što je otprilike ista količina koju biste dobili u šoljici zelenog čaja ili u oko pola šoljice kafe. Dakle, zavisno od osobe, porcija tamne čokolade može biti dovoljna da ublaži glavobolju zbog odvikavanja od kofeina.

Foto: Shutterstock

Čokolada

7. Bobičasto voće

- Konzumiranje namirnica s visokim udelom antioksidansa može vremenom pomoći u smanjenju pritiska u sinusima - ističe doktorka. Borovnice, jagode, kupine i maline dobar su izbor.

Zapušenost sinusa i pritisak uobičajeni su simptomi sinusne glavobolje, izazvani upalom i oticanjem sinusa, prema Američkoj Fondaciji Migrene.

8. Pečurke

- Dodavanje hrane s visokim udelom riboflavina (takođe poznatog kao B2) poput pečuraka, kinoe, orašastih plodova i jaja pomaže u tome - komentariše.

9. Jogurt

Običan jogurt je probiotička hrana koja može da reši problem glavobolje i zatvora.

10. Brokoli

Pred menstruaciju može se događati migrena zbog pada estrogena. Brokoli i prokelj biće veoma značajni ako ih uključite u ishranu.

Foto: Photo by Louis Hansel @shotsoflouis on Unsplash

Kuvanje brokolija

11. Spanać, blitva i drugo zeleno listanto povrće

Zeleno lisnato povrće bogat je izvor magnezijuma. U nekim slučajevima može smanjiti ili sprečiti migrenu. Nekoliko studija otkrilo je da mnogi ljudi koji imaju migrenu imaju i niske nivoe magnezijuma u mozgu, prema Udruženju za poremećaje migrena.

12. Tikvice i pasulj

Hipoglikemija dovodi do snižavanja šećera u krvi nakon jela, a onda to može zavisiti i od hrane koja se konzumira.  Ako se vaše glavobolje pogoršaju nakon dugih razdoblja bez hrane ili počnu ubrzo nakon obroka, predlaže se prelazak na ugljene hidrate koji će vaš nivo šećera u krvi održati stabilnijim, piše "Svakodnevno zdravlje".

- Vrste ugljenih hidrata koje mogu pomoći kod stabilnijeg šećera u krvi uključuju crni pasulj, tikvice i kinou - završava ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading