AKO STE RANO OSEDELI, NE MORA DA ZNAČI DA JE TO POSLEDICA STRESA: Bezazlen simptom može da ukaže na mnogo veći ZDRAVSTVENI problem!

Autor: N.J.

Lifestyle

10.12.2022

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako starimo, tako i kosa prolazi kroz određene promene.

AKO STE RANO OSEDELI, NE MORA DA ZNAČI DA JE TO POSLEDICA STRESA: Bezazlen simptom može da ukaže na mnogo veći ZDRAVSTVENI problem!

Foto: shutterstock

Žena s tankom kosom

Kada osoba stari, njena kosa se iz bujne pretvara u tanku, lomljivu i nevitalnu. Estetske promene koje su moguće odražavaju se kroz tanku, kosu koja gubi boju, smanjuje joj se gustina, sjaj i volumen. Pre nego što pomislite da su godine jedini faktor koji utiču na starenje kose, nije baš tako. Postoje određena stanja koja mogu da izazovu promene koje će biti vidljive na kosi, a to su sede.

Zašto kosa sedi?

Ovo će se desiti ako postoji nedostatak vitamina B12. Jedite ribu, više mlečnih proizvoda, govedinu, jagnjetinu jer one sadrže pomenut vitamin. Takođe, seda kosa može biti posledica problema sa štitnom žlezdom. Ako ste primetili da vam kosa rano sedi, da je tanka, slaba, stvaraju se "rupe", vreme je da porazgovarate sa stručnom osobom.

Foto: Shutterstock

Kosa u lošem stanju

Šta je uzrok sede kose?

Da li ste znali da postoje faktori koji mogu negativno uticati na vaše zdravlje, a posledica je seda kosa? To je neizostavno stres, ali i anksioznost, loše navike, ishrana, nedostatak sna...Pušenje cigareta takođe može dovesti do preranog dobijanja sedih. Uzrok sedih može biti i genetika, geni kontrolišu proizvodnju melanina. IRF4 je gen koji je odgovoran za oko 30 odsto gubitka pigmenta kose.

Nažalost kada se pojave sede, teško da se nešto može ispraviti. Ali, možete koristiti određene preparate ili neke prirodne maske kojim ćete sve to zaustaviti. Na primer, redovno masirajte koren kose kokosovim uljem, izbegavajte preterano tretiranje iste, prečestu upotrebu pegle, figara...Čupanje sedih dlaka nije rešenje, ne zato što će vam tu izrasti više novih, nego jer je moguće da neće uopšte izrasti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading