BAKLAVA SA PLAZMOM: Ovo morate probati jer je stvarno PREDOBRA - osvaja ukusom!
Ljubitelji baklave će ovo voleti.
Da li ste nekada probali baklavu sa plazmom? Svi ste sigurno bar jednom do sada jeli baklavu sa orasima, dok je ova verzija poseban nivo. Tradicionalne su uvek i na neki način posebne, ali ova je podjednako dobra kao baklava sa orasima.
Sastojci:
- 500 grama šećera
- 500 mililitara vode
- 1 vanilin šećer
- limun
- urme
- 100 mililitara mleka
- 200 grama putera
- 300 grama mlevenog keksa
- 150 grama mlevenih oraha
- kore za pitu (jedno pakovanje)
Priprema:
U šerpu sipajte šećer i vodu, a onda mešajte dok se ne sjedini. Potom stavite na ringlu oko 5 minuta da se to rastopi. Dodajte jedan vanilin šećer i dve kriške limuna i ponovo sjedinite, a onda sklonite sa strane da se ohladi.
U činiju stavite 100 grama umri, i prelijte vrelom vodom koja nije prethodno kuvana. Ostavite tako 10 minuta, a onda izvadite košticu iz sredine. U činiju gde su urme dodajte mleko, pa sve sjedinite štapnim mikserom. Sve spojite dok ne dobijete ujednačen preliv.
Rastopite 200 grama putera, pa od rastopljenog razdvojite oko 50. U činiji sjedinite mleveni keks i mlevene orahe. Potom dodajte krem od urme. Dodajte rastopljen puter i sve sjedinite.
Na prvu koru stavite par kapljica ulja, potom drugu koru, a onda stavite nekoliko kašika fila i rolajte tanku rolnicu. Pred kraj rolanja stavite malo ulja na kraj kore i "zalepite" rolnicu kada dođete do kraja. Pravite rolnice dok ne potrošite fil. Ređajte u pleh jednu do druge. Isecite ih na željene komade.
Pecite na 180 stepeni oko 25 minuta. Tek kada se ohladi prelijte šećerom i vodom, takođe hladnom.
Uživajte!
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)