MAKEDONSKA PITA SA VIŠNJAMA: Priprema se skroz drugačije od naše, preliva agdom, a koliko je tek ukusna (FOTO)

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sastojke već imate kod kuće za ovu odličnu pitu.

MAKEDONSKA PITA SA VIŠNJAMA: Priprema se skroz drugačije od naše, preliva agdom, a koliko je tek ukusna (FOTO)

Foto: YouTube/prakticna zena

Makedonska pita sa višnjama ne rola se kao kada pravite domaću srpsku, već izgledom liči na baklavu. Sočna je, dok u jednom redu sadrži čak oko 300 grama višanja. Preliva se sirupom koji se pravi od šećera i vode, i izuzetno je ukusna.

Sastojci:

  • 500 grama kora
  • tri jaja
  • šolja ulja
  • šolja šećera
  • šolja jogurta
  • 300 grama višanja 
  • 1 prašak za pecivo

Sirup:

  • 700 grama šećera
  • 1 litar vode

Foto: YouTube/prakticna zena

Recept za makedonsku pitu sa višnjama

Sastojci:

Prvo odvojimo belanca od žumanceta. Belanca umutite mikserom, a kada postane penasto, postepeno dodajte šolju šećera. Kada se šećer rastopio, onda dodajte žumanca i jogurt. Nakon minut mućenja, dodajte i čašu ulja. Nakon toga, sipajte jedan prašak za pecivo.

Pleh nauljite malo i razmažite svuda podjednako. Ne koristimo pek papir zato što se pita preliva. Uzmite jednu koru pa stavite na polovinu, a ostatak da viri sa strane, a drugu koru stavite na drugu polovinu, isto da deo viri sa strane. Kroz sredinu stavite još jednu koru po sredini, kako ne bi puklo i sve se zalepilo. Na svaku koru stavite oko dve do tri kašike. Prvo na koru stavite fil, onda jednu koru preko, ponovo fil i tako radite dok ne potrošite polovinu kora.

Foto: YouTube/prakticna zena

Ovako na početku treba staviti kore, a onda i još jednu kroz sredinu da se ne bi zalepilo

Kada potrošite polovinu kora, nemojte preko fila stavljati još jednu koru već uzmite višnje i stavite preko. Potom nastavite da ređate kore, potom fil i sve tako do vrha. Ostavite malo fila za kraj. Kada ste potrošile sve kore, povucite ih ka unutra i tako je "zatvorite". Na kraju pospite pitu ostatkom fila. Pecite na 180 stepeni.

Stavite vodu da vri, kada provri dodajte 700 grama šećera i mešajte. Pita mora biti ohlađena kada se preliva. 

Prijatno!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading