MAKEDONSKA PITA SA VIŠNJAMA: Priprema se skroz drugačije od naše, preliva agdom, a koliko je tek ukusna (FOTO)
Sastojke već imate kod kuće za ovu odličnu pitu.
Makedonska pita sa višnjama ne rola se kao kada pravite domaću srpsku, već izgledom liči na baklavu. Sočna je, dok u jednom redu sadrži čak oko 300 grama višanja. Preliva se sirupom koji se pravi od šećera i vode, i izuzetno je ukusna.
Sastojci:
- 500 grama kora
- tri jaja
- šolja ulja
- šolja šećera
- šolja jogurta
- 300 grama višanja
- 1 prašak za pecivo
Sirup:
- 700 grama šećera
- 1 litar vode
Sastojci:
Prvo odvojimo belanca od žumanceta. Belanca umutite mikserom, a kada postane penasto, postepeno dodajte šolju šećera. Kada se šećer rastopio, onda dodajte žumanca i jogurt. Nakon minut mućenja, dodajte i čašu ulja. Nakon toga, sipajte jedan prašak za pecivo.
Pleh nauljite malo i razmažite svuda podjednako. Ne koristimo pek papir zato što se pita preliva. Uzmite jednu koru pa stavite na polovinu, a ostatak da viri sa strane, a drugu koru stavite na drugu polovinu, isto da deo viri sa strane. Kroz sredinu stavite još jednu koru po sredini, kako ne bi puklo i sve se zalepilo. Na svaku koru stavite oko dve do tri kašike. Prvo na koru stavite fil, onda jednu koru preko, ponovo fil i tako radite dok ne potrošite polovinu kora.
Kada potrošite polovinu kora, nemojte preko fila stavljati još jednu koru već uzmite višnje i stavite preko. Potom nastavite da ređate kore, potom fil i sve tako do vrha. Ostavite malo fila za kraj. Kada ste potrošile sve kore, povucite ih ka unutra i tako je "zatvorite". Na kraju pospite pitu ostatkom fila. Pecite na 180 stepeni.
Stavite vodu da vri, kada provri dodajte 700 grama šećera i mešajte. Pita mora biti ohlađena kada se preliva.
Prijatno!
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)