TORTA BELI EGIPAT - VELIKA, KREMASTA, OBOGAĆENA LEŠNICIMA: Najtraženiji recept za praznike koji će vas ostaviti bez daha (FOTO)

Autor: N.J.

Lifestyle

01.01.2024

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potrebno je malo više truda, ali svaki zalogaj vredi da se pomučite.

TORTA BELI EGIPAT - VELIKA, KREMASTA, OBOGAĆENA LEŠNICIMA: Najtraženiji recept za praznike koji će vas ostaviti bez daha (FOTO)

Foto: YouTube/Home Made Recipes

Torta beli egipat je fenomenalan spoj lešnika, čokolade i kremastog fila. Jeste malo veća "procedura" napraviti je, ali vredi svakog truda. U nastavku pogledajte detaljan recept.

Sastojci za koru:

  • 4 belanca
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike brašna
  • kašičica praška za pecivo

Fil 1:

  • 12 žumanaca
  • 2 vanilina šećera
  • 200 grama šećera
  • 100 grama gustina
  • 200 mililitara mleka

Fil 2:

  • 550 mililitara mleka
  • 200 grama bele čokolade za kuvanje
  • 250 grama margarina
  • 800 mililitara slatke pavlake
  • 100 grama krem sira
  • 100 grama pečenih lešnika

Foto: YouTube/Home Made Recipes

Recept za tortu beli egipat

Priprema kore:

Četiri belanca odvojite i umutite. Postepeno dodajte četiri kašike šećera. Belanca mutite u čvrst sneg i dodajte četiri kašike pečenih lešnika. U umućenu smesu dodajte brašno i prašak za pecivo. Sve izmešajte i prebacite u kalup veličine 26 cm obložen papirom za pečenje. Smesu lepo poravnati. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Pečenu koru ostaviti oko 10 minuta da se ohladi, pa je tek onda vaditi. 

Na isti način napraviti još dve kore.

Priprema fila:

U činiju stavite žumanca, 200 grama kristal i dva vanilin šećera. Sve umutite mikserom. Naizmenično dodajte gustin i mleko i sve vreme mutite.

550 mililitara stavite da se kuva. Kada se mleko zakuva dodajte prethodni žuti fil. Sve vreme mešajte fil i kuvajte dok ne postane jako gusto. U isti dodajte belu čokoladu za kuvanje, dok je još vruće.

Fil prebacite u drugu posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi tako. Margarin sobne temperature umutite mikserom. Takođe, umutite ohlađen fil. Sjedinite smesu postepenim dodavanjem žutog fila. Umutite posebno slatku pavlaku. Dodajte krem sir i ponovo umutite. Umešajte pečene lešnike i sjedinite kašikom. Na dno kalupa stavite ispečenu koru. Stavite prvi deo žutog fila i rasporedite. Potom, na to stavite prvi deo belog fila. Stavite drugu koru, žuti fil pa beli. Za kraj, treću koru pa sve isto. Poravnajte i ostavite u fružideru da se stegne.

Umutite drugih 400 mililitara slatke pavlake. Celu tortu premažite umućenom slatkom pavlakom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading