NA OVAJ NAČIN ISKORISTITE ULJE VIŠE PUTA I UŠTEDITE: Ako izbegnete PRAVILA možete ozbiljno da naškodite ZDRAVLJU!
Obavezno obratite pažnju kakvo ulje koristite više puta.
U okviru rubrike "Kulinarski izazovi" koja se redovno objavljuje u "The Guardian", jedan od naših korisnika postavio je pitanje u vezi sa izborom ulja za prženje.
Ovo pitanje je privuklo pažnju poznatih engleskih kuvara koji su bili spremni da podele svoje savete.
Prvi među njima je Tom Hant, priznati kuvar, pisac i aktivista posvećen zaštiti biodiverziteta i promociji jednakosti putem osvešćivanja javnosti o pitanjima koja utiču na naš sistem ishrane.
S obzirom na to da prženje zahteva visoke temperature, Hant je predložio da se prilikom odabira ulja vodi računa o tački dimljenja. U ovu kategoriju ulja spada i ekstra devičansko maslinovo ulje, koje se ne bi smelo zanemariti zbog svog izuzetnog ukusa, i preporučuje se upravo zbog svoje "više tačke dimljenja".
Važno je istaći da, ako planirate ponovno koristiti ulje za prženje, treba posebno obratiti pažnju na vrstu hrane koju pripremate.
Ključno je da ulje ne dostigne tačku paljenja i dimljenja, jer u takvim slučajevima treba odmah zameniti.
Nakon prvog prženja, Tom Hant preporučuje da se ulje potpuno ohladi, a zatim pažljivo filtrira kroz fino sito i gazu pre nego što ga čuvate u zatvorenoj posudi na tamnom mestu.
Drugi kuvari koriste različite vrste ulja i sisteme za skladištenje korišćenog ulja. Na primer, kuvarica i spisateljica Romi Gil sledi majčin primer i čuva svoje iskorišćeno suncokretovo ulje u staklenoj tegli, dok Četna Makan preferira čuvanje u tiganju sa poklopcem, filtrirajući ga neposredno pre upotrebe.
Trebalo bi izbegavati upotrebu ulja koje postaje previše tamno, peni se ili sadrži bilo kakav talog.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)