ZAPLENA VIŠE OD 400 HILJADA PSIHOAKTIVNIH TABLETA: Lekovi nađeni u kamionu na prelazu Bezdan (FOTO)

Autor:

Hronika

29.06.2024

21:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom pregleda, među prijavljenom robom otkrivene su kartonske kutije sa blisterima psihoaktivnih tableta.

ZAPLENA VIŠE OD 400 HILJADA PSIHOAKTIVNIH TABLETA: Lekovi nađeni u kamionu na prelazu Bezdan (FOTO)

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA CARINA/bs

Carinski službenici su 29. juna 2024. godine, u saradnji sa policijom, zaustavili pokušaj krijumčarenja više od 430.000 psihoaktivnih tableta na graničnom prelazu Bezdan. Kamion koji je bio na putu za Nemačku bio je natovaren uredno prijavljenim metalnim kontejnerima, ali je zbog oštećene carinske plombe izdvojen za detaljnu kontrolu.

Tokom pregleda, među prijavljenom robom otkrivene su kartonske kutije sa blisterima psihoaktivnih tableta. Prebrojavanjem je ustanovljeno da se radi o 433.970 tableta lekova "Flormidal", "Lorazepam", "Belbien", "Tramadol" i "Ksalol", svi na listi psihoaktivnih supstanci.

Policija i tužilaštvo su preuzeli dalje vođenje slučaja, zajedno sa zaplenjenim lekovima, vozilom i vozačem.

U Srbiji je krijumčarenje lekova strogo kažnjivo prema važećem zakonodavstvu. Zakoni koji se bave ovom problematikom obuhvataju Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima, Krivični zakonik i Zakon o carinskoj službi.

Krivični zakonik

Krijumčarenje lekova može biti okarakterisano kao krivično delo u skladu sa Krivičnim zakonikom Republike Srbije, posebno kroz nekoliko odredbi:

Član 234. - Krijumčarenje: predviđa kaznu zatvora za osobe koje krijumčare robu, uključujući lekove, preko granice bez potrebne dokumentacije ili dozvole.
Član 246. - Nedozvoljena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga: odnosi se na proizvodnju, držanje, i prodaju opojnih droga, uključujući lekove koji sadrže psihoaktivne supstance, bez odgovarajućih dozvola. Kazne mogu biti veoma stroge, uključujući dugogodišnje kazne zatvora.

Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima

Ovaj zakon reguliše uvoz, izvoz, proizvodnju, i distribuciju lekova i medicinskih sredstava. Prema zakonu, svi lekovi moraju proći kroz stroge kontrole i registraciju pre nego što budu dozvoljeni za promet. Krijumčarenje lekova je u suprotnosti sa ovim zakonom i smatra se teškim prekršajem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading