OVAKO JE POBEGAO ZVICER: Optužnica protiv tužioca otkrila nove detalje

Autor:

Hronika

10.06.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saša Čađenović preko dvojice prljavih policajaca omogućio da šef "kavačkog klana" i bande Veljka Belivuka izmakne poteri.

OVAKO JE POBEGAO ZVICER: Optužnica protiv tužioca otkrila nove detalje

Foto: youtube.com/printscreen/instagram.com/printscreen

Radoje Zvicer

Specijalni državni tužilac Crne Gore Saša Čađenović radio je za "kavački klan", sakrivao krivične prijave i podatke o ovoj mafijaškoj grupi i pomogao Radoju Zviceru, šefu "kavčana", i ekipi ubica Veljka Belivuka da pobegne iz Crne Gore. To je, u najkraćem, suština optužnice protiv njega koju je podiglo SDT.

Tužilac Čađenović, piše u optužnici, postao je član zloglasne kriminalne organizacije "kavački klan" u drugoj polovini 2020. On je, tvrdi SDT, Zvicera, Milana Vujotića, Radoja Živkovića i Dragana Kneževića u spisima tužilačkih predmeta predstavljao kao nepoznata lica, iako je znao njihov identitet.

- Time je Radoju Zviceru, Milanu Vujotiću, Draganu Kneževiću i Radoju Živkoviću pribavio korist u vidu nevođenja krivičnog postupka i omogućavanja bekstva - doslovno se navodi u optužnici.

Detaljno je, takođe, opisana i Čađenovićeva povezanost s policajcima Petrom Lazovićem (uhapšen) i Ljubom Milovićem (u bekstvu) kroz kontakte i odavanje informacija Zvicerovom klanu.

PROPALO HAPŠENJE

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

Marko Miljković i Veljko Belivuk

- Ova trojica su šefu "kavčana" i pomogla da pobegne tako što su mu dojavila da će u februaru 2020, neposredno nakon što su u Srbiji uhapšeni njegovi bliski saradnici Veljko Belivuk i Marko Miljković i članovi njihove bande, morati da ga privedu. Kad su policajci tek krajem marta 2021. upali u Zvicerovu kuću i kotorskom naselju Kavači, naravno, nisu zatekli nikog. Velikih tragova nije bilo, zaplenjene su samo umetničke slike sa zidova - navodi obavešteni izvor iz istrage za Republiku.

Posle ove propale akcije hapšenja svima je bilo jasno da "kavački" bos nije slučajno napustio Crnu Goru. Prema verovatnoj verziji, koristio je trasu preko Albanije i Turske, gde "kavački klan" ima jako uporište.

U potragu, na zahtev Crne Gore, sa zakašnjenjem su uključeni i Interpol i Evropol, koji je na vreme Čađenoviću dostavio podatke o Zvicerovoj ekipi. Taj dokument je uručen samo njemu.

Prvi tragovi u, očigledno sabotiranoj, poteri ukazivali su da se Zvicer sklonio u Južnu Ameriku. Peru, Ekvador i Kolumbija su prve pomenute destinacije. U tim zemljama "kavački klan" ima jake poslovne veze u trgovini kokainom. Međutim, pre policije u potragu za Zvicerom krenuo je "škaljarski klan".

PRERANO SE RADOVALI

Republika

Foto: Libertas/Printscreen

Radoje Zvicer

- On je prisiljen da često menja mesto boravka. I tada, a sada pogotovo, posle likvidacije šefa "škaljaraca" Jovana Vukotića, njega nišane konkurenti. Iako je promenio lični opis, nije bezbedan, mora da bude stalno u pokretu - objašnjava obavešteni izvor.

O razgranatoj međunarodnoj mreži koja je omogućila bekstvo i stalno kretanje jednog od najvećih mafijaša Evrope, svedoči i njegova dešifrovana Skaj prepiska s policajcima Lazovićem i Milovićem. Dogovarajući se o poslovima s kokainom, oni navode prekookeanske brodove, kapetane koje imaju pod kontrolom, kontakte u Brazilu, Ekvadoru i drugim latinoameričkim zemljama, ekipe u Antverpenu i Roterdamu, Nemačkoj, Hrvatskoj...

Plaćene ubice "škaljarskog klana" ipak su im ušle u trag. Posle senzacionalne vesti 30. septembra 2022. da je ubijen u Panami, ispostavilo se da su u izrešetanom leksusu stradala dvojica njegovih telohranitelja. U drugim kolima bio je Zvicer, koji je s prijateljem primetio zasedu i pod punim gasom pobegao. "Škaljarci" su se na društvenim mrežama te večeri prerano radovali.

Nadgledao pripreme za ubistvo Vukotića

Republika

Foto: MUP

Radoje Zvicer i Jovan Vukotić

Radoje Zvicer, prema nekim izvorima, pre ubistva vođe "škaljarskog klana" Jovana Vukotića 8. septembra 2020. u Istanbulu boravio je u tom gradu. S Radojem Živkovićem Žutim i Zdravkom Perunovićem pripremao je teren za likvidaciju opasnog suparnika. Uoči ubistva, navodno, napustio je Tursku. Živković i Perunović su sa grupom od dvadesetak turskih saučesnika uhapšeni ubrzo posle zločina, a sudski proces protiv njih upravo je počeo u Turskoj.

Tužilac ga štitio i posle bekstva

Republika

Foto: Youtube/MediaBiro

Saša Čađenović

I posle bekstva Zvicera tužilac Čađenović ga je, prema optužnici, štitio.

- Saša Čađenović je 18. avgusta 2021. u Podgorici, nevršenjem svoje službene dužnosti, pribavio korist Radoju Zviceru, Milanu Vujotiću, Draganu Kneževiću i Radoju Živkoviću, tako što, protivno zakonu, nije pokrenuo krivični postupak protiv njih i drugih u predmetu SDT. On je to uradio tako što je, postupajući po krivičnoj prijavi Uprave policije - odseka za suzbijanje teških krivičnih dela, podnetoj protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Nebojše Jankovića i Ratka Živkovića zbog krivičnih dela stvaranje kriminalne organizacije i krivičnog dela teško ubistvo, u naredbi za sprovođenje istrage izostavio Zvicera, Vujotića, Kneževića i Živkovića - navodi se u optužnici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading