VELJA HOĆE DA PREKINE SUĐENJE I NADA SE PROMENI VLASTI! Otkrivamo: Tajni plan konsiljerea klana Belivuk-Miljković

Autor:

Hronika

16.05.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Okrivljeni nisu na ozbiljan način ugrozili status trojice okrivljenih saradnika jer nisu pružili nijedan dokaz, tumači advokat Ivan Ninić.

VELJA HOĆE DA PREKINE SUĐENJE I NADA SE PROMENI VLASTI! Otkrivamo: Tajni plan konsiljerea klana Belivuk-Miljković

Foto: Starsport/ST/Tanjug

Dejan Lazarević branio Belivukov klan

Veljko Belivuk i Marko Miljković svesno opstruišu suđenje klanu optuženom za sedam monstruoznih ubistva i druga teška krivična dela, svesni da ih svedočenja trojice svedoka-okrivljenih Srđana Lalića, Bojana Hrvatina i Nikole Spasojevića teraju na doživotnu robiju. Strategiju opstrukcije osmislio je njihov advokat Dejan Lazarević, koji je uhapšen i optužen s grupom Darka Šarića za pokušaj ubistva i zločinačko udruživanje.

Upućeni kažu da Lazarević, poznat kao mafijaški konsiljere, ni u kućnom pritvoru ne miruje, nego instruiše vođe klana s Partizanove tribine kako da se brane, odnosno kako da kupe vreme da oduže suđenje što je više moguće. Odbrana i vođe klana su u ponedeljak, po saslušanju Spasojevića, tražili izuzeće postupajućih tužilaca, javnog tužioca za organizovani kriminal, sudskog veća, kao i predsednika Višeg suda u Beogradu, zbog čega je suđenje odloženo i pitanje je kada će biti zakazan nastavak.

- Iza kulisa, Lazarević je i dalje najuticajniji u klanu Belivuka, koji je vidno potonuo s njegovim hapšenjem u aprilu prošle godine. Otkad je pušten iz pritvora sredinom februara, Belivuk i Miljković su živnuli jer su ponovo uspostavili vezu s njim. Lazarević im preko posrednika šalje poruke i podučava ih kako mogu da ometaju postupak, a u nadi da će doći do promene vlasti i političke klime koju su, prema navodima svedoka-okrivljenih, vojnici klana Belivuk planirali da izazovu napadom na predsednika Srbije - kaže izvor Srpskog telegrafa upoznat sa slučajem.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Goran Mihajlović

Zastupnici porodica žrtava klana nisu iznenađeni taktikom optuženih, a advokat Ivan Ninić, koji zastupa Sanju, majku ubijenog Gorana Mihajlovića, kojeg je, prema optužnici, klan usmrtio u kući strave u Ritopeku, pa ga zapalio na lomači u Surduku, kaže da Belivuk i Miljković samo kupuju vreme zahtevima koje su izneli u ponedeljak.

- Iz mog ugla, ovo je vid opstrukcije postupka koji neće imati za rezultat izuzeće tužilaca i sudija. Oni su mogli da podnesu krivične prijave i paralelno da vode drugi postupak. Optuženi i njihovi branioci nisu ukazali na bilo šta novo. Njihove primedbe iz besa i revolta isključivo se odnose na kvalitet iskaza okrivljenih saradnika, ali oni nisu na ozbiljan način ugrozili status trojice okrivljenih saradnika jer nisu pružili nijedan dokaz. Njihovi zahtevi će biti odbijeni i verujem da će im s više instance odgovoriti da mogu na iste stvari da ukažu kroz žalbe na presude. Time će se nastavak suđenja pomeriti za mesec ili dva - rekao je advokat Ninić.

On dalje navodi da su providne namere odbrane, ali da sud ima mehanizme da se izbori s njima.

- Kroz pretnje da neće učestvovati u daljem suđenju i da će otkazati punomoćje advokatima, oni šalju poruku da će i time suđenje opstruisati i prolongirati nastavak istog. Sud će im u tom slučaju dodeliti advokate po službenoj dužnosti koji će tražiti vreme od nekoliko meseci za upoznavanje s predmetom. A onda će optuženi tražiti da im vrate njihove branioce. Ipak, sud tada može da im izrekne kazne zbog procesne nediscipline - objašnjava Ninić.

Paravojne jedinice od trgovine kokainom

Pojašnjavajući da prisnost vođa klana sa Lazarevićem nije upitna jer ga zdušno brane kad se spomene u sudu, naš izvor kaže da njihovi aktuelni advokati govore ono što im se servira i podseća na Skaj prepisku Radoja Zvicera, "kavačkog" vođe, za koji radi Belivukov klan, s prljavim crnogorskim policajcima u kojoj im poručuje da su spremni za formiranje paravojnih jedinica jer im cveta kokainski biznis.

Belivukov advokat: Prinuđeni smo da tražimo izuzeće

Nikola Jerković, advokat dvojice vođa i 13 članova klana, tvrdi da je odbrana bila prinuđena da traži izuzeće tužilaca i sudija i da su neosnovane optužbe da okrivljeni i njihovi advokati namerno prolongiraju postupak. On pak nije želeo da komentariše navode da Dejan Lazarević i dalje rukovodi odbranom.

- Načinjene su frapantne povrede Zakonika o krivičnom postupku i došlo je do nenadoknadivih procesnih grešaka. Tužilaštvo i sud su krivi za odugovlačenje postupka, a ne mi. Oni su bili dužni da krivično gone i procesuiraju okrivljene saradnike za krivična dela koja su na glavnom pretresu priznali da su učinili, al to nisu učinili, zbog čega sumnjamo u njihovu pristrasnost - rekao je Jerković, navodeći i mogućnost da svedoci-okrivljeni nisu govorili istinu i da bi sud u tom slučaju morao da im ukine status saradnika.

Advokat Jerković ističe da su zahtevi podneti isključivo u cilju borbe optuženih i njihovih branilaca za sprovođenje zakonitog suđenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading